ΑΘΗΝΑ
07:28
|
19.04.2024
"Βγήκαμε για την αλλαγή, όχι για τη γιορτή" φώναζαν οι διαδηλώτριες απαιτώντας αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες στο Αλγέρι, ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και στο πλαίσιο του φιλοδημοκρατικού κινήματος Χιράκ, που έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Με σύνθημα “Βγήκαμε για την αλλαγή, όχι για τη γιορτή”, οι συγκεντρωμένες έκαναν πορεία από την οδό Ντιντούς-Μουράντ, τον μεγαλύτερο οδικό άξονα του κέντρου της πόλης, μέχρι την πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις του Χιράκ.

Οι γυναίκες φώναζαν συνθήματα κατά του οικογενειακού δικαίου που τις θεωρεί “δια βίου ανήλικες” και υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και κρατούσαν πλακάτ με πορτρέτα δολοφονημένων γυναικών καταγγέλλοντας τη βία σε βάρος τους.

Ακούστηκαν ωστόσο και συνθήματα του Χιράκ, όπως ότι ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν τοποθετήθηκε στη θέση αυτήν από τον στρατό και με νοθεία. Προς το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εκδιώξουν τις γυναίκες από το κέντρο της πόλης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο οικογενειακός κώδικας που υιοθετήθηκε το 1984 και αναθεωρήθηκε το 2005 βασίζεται εν μέρει στη σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Πολλές οργανώσεις τον θεωρούν αντισυνταγματικό στηλιτεύοντας ότι δεν σέβεται την ισότητα μεταξύ των πολιτών, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Υπολογίζεται πως περίπου 70 είναι οι κρατούμενοι που διατηρούν σχέσεις με το πολιτικό κίνημα Χιράκ, που έχει ως κύριο αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την ανατροπή του status quo του 1962, το οποίο εξασφάλιζε στον αλγερινό στρατό ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική ζωή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα