ΑΘΗΝΑ
18:17
|
23.04.2024
Αναγνωρίζει ότι οι σκληρές κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα απέτυχαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο αλλά, θα συνεχίσει την πίεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι χορηγεί καθεστώς προσωρινής προστασίας σε 320.000 μετανάστες της Βενεζουέλας που ζουν στις ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εντείνει την πίεση προς το Καράκας.

Αναγνωρίζοντας ότι οι σκληρές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, απέτυχαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι θα επιτρέψει σε περίπου 320.000 επιλέξιμους μετανάστες να παραμείνουν στις ΗΠΑ για άλλους 18 μήνες “λόγω έκτακτων συνθηκών” στο λατινοαμερικάνικο κράτος.

“Οι συνθήκες διαβίωσης στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν μια χώρα σε αναταραχή, που δεν μπορεί να προστατεύσει τους δικούς της πολίτες”, δήλωσε ο γραμματέας του DHS, Αλεχάντρο Μαγιόρκας. “Σε περιόδους έκτακτων και προσωρινών περιστάσεων όπως αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην υποστήριξη επιλέξιμων υπηκόων της Βενεζουέλας που βρίσκονται εδώ, ενώ η χώρα καταγωγής τους επιδιώκει να βγει από τις τρέχουσες κρίσεις”.

Οι μετανάστες θα έχουν 180 ημέρες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς προσωρινής προστασίας, κάτι που θα απαιτήσει ελέγχους του ιστορικού τους, την καταβολή μίας σειράς τελών – 410 $ για όσους ζητούν άδεια εργασίας, 50 $ για την υποβολή αίτησης κτλ – καθώς και αποδείξεων ότι ο αιτών εισήλθε στη χώρα πριν από την αναγγελία του μέτρου.

Το μέτρο εφαρμόστηκε μετά την αναβολή των απελάσεων για μετανάστες της Βενεζουέλας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την τελευταία ημέρα της θητείας του. Η αναβολή επέτρεπε στους μετανάστες να συνεχίσουν να διαμένουν στις ΗΠΑ για 18 επιπλέον μήνες. Η νέα αναγγελία του Μπάιντεν επαναφέρει το μέτρο παρέχοντας προστασία για ίδιο διάστημα.

Περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το ξέσπασμα της Covid-19 και το σκληρό καθεστώς των διεθνών κυρώσεων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν, είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον “δεν βιάζεται” να άρει τις καταστροφικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα – και οι οποίες διευρύνθηκαν υπό την προεδρία του Τραμπ – ενώ έχει αποδειχτεί ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

” Η κυβέρνηση Μπάιντεν” θα συνεχίσει ωστόσο να “αυξάνει την πίεση στο Καράκας”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Σε έκθεση, από την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλίνα Ντουχάν, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώνεται ότι ο λαός της Βενεζουέλας συνεχίζει να υποφέρει πάρα πολύ εξαιτίας των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης, ότι οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια 2,5 εκατομμύρια Βενεζουελάνους.

Η Ντούχαν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των αμερικανικών και συμμαχικών κυρώσεων έναντι της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι οι “επαναλαμβανόμενες αρνήσεις τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας ακόμη και για την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και προστατευτικών συσκευών … εμποδίζει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19”.

Μια μελέτη του 2019 από το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας, εκτιμά ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να συνέβαλαν σε έως και 40.000 θανάτους στη χώρα μεταξύ του 2017 και του 2018.

Καθώς η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεσμεύεται για έναν νέο γύρο διεθνούς πίεσης στο Καράκας, συνεχίζει να αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως “προσωρινό πρόεδρο” της Βενεζουέλας, θέση που υιοθέτησε για πρώτη φορά το 2019 η κυβέρνηση Τραμπ το 2019 καθώς και μια σειρά συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αργότερα υποστήριξε και την απόπειρα πραξικοπήματος με επικεφαλής τον Γκουαϊδό, τον Απρίλιο του 2019, η οποία τελικά κατέρρευσε εν τη γενέσει της.

Στην πρώτη του επικοινωνία με τον Γκουαϊδό την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να “αυξήσει την πίεση” κατά του Νικολάς Μαδούρο και ότι θα συνεχίσει να “πιέζει για μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση” στη χώρα.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα