ΑΘΗΝΑ
15:23
|
25.04.2024
Το αφήγημα μιας 13χρονης που πυροδότησε μια εκστρατεία μίσους κατά του καθηγητή και τελικά τη δολοφονία του από φανατικό ισλαμιστή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήταν τελικά ένα ψέμα το αφήγημα της μαθήτριας στη Γαλλία που ισχυρίστηκε ότι ο καθηγητής της ζήτησε από τους μουσουλμάνους συμμαθητές της να αποχωρήσουν από την τάξη για να δείξει στο υπόλοιπο τμήμα ένα σκίτσο του Μωάμεθ από το σατιρικό “Σαρλί Εμπντό” στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου. Το έκανε για να αποφύγει την τιμωρία των γονιών της στο σπίτι.

Αυτό το ψέμα της 13χρονης μη κατονομαζόμενης μαθήτριας πυροδότησε μια εκστρατεία μίσους κατά του καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί και οδήγησε τελικά στον αποκεφαλισμό από έναν φανατικό ισλαμιστή τον Οκτώβριο του 2020.

Ο δικηγόρος της 13χρονης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, ότι η μαθήτρια δεν ήταν καν εκείνη την ημέρα στο σχολείο της στο προάστιο του Παρισιού. “Είπε ψέματα γιατί αισθάνθηκε παγιδευμένη σε μια ακολουθία γεγονότων αλλά και γιατί οι συμμαθητές την έχρισαν εκπρόσωπό τους”, είπε ο δικηγόρος της 13χρονης Μπέκο Ταμπουλά και πρόσθεσε, “ήταν αυτή η πρώτη φάση των ψεμάτων και μετά ήταν η φάση της αλήθειας. Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι η αλήθεια και ότι η κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα παιδί 13 ετών. Είναι ένα παιδί που έχει μετανιώσει βαθιά αυτό που έγινε. Είναι ένα παιδί που σήμερα προσπαθεί να βρει ξανά τον εαυτό του. Τον δράστη δεν τον γνωρίζει, δεν τον έχει συναντήσει ποτέ, δεν είχε επικοινωνία μαζί του. Ποτέ δεν ευχήθηκε το θάνατο του κυρίου Πατί”, δήλωσε ο δικηγόρος της 13χρονης.

Το αφήγημα με την παρουσίαση των σκίτσων του Μωάμεθ μέσα στη σχολική αίθουσα πήρε διαστάσεις όταν ο πατέρας της 13χρονης δημοσίευσε το αφήγημα του παιδιού του για τον καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Facebook. Πολύ σύντομα ο Γάλλος καθηγητής βρέθηκε στη θέση να δέχεται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του και να είναι το θύμα μιας εκστρατείας μίσους από φανατικούς ισλαμιστές εντός εκτός των συνόρων της Γαλλίας. Μια εκστρατεία μίσους που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του 47χρονου καθηγητή από έναν παντελώς άγνωστο 18χρονο τσετσενικής καταγωγής που είχε γεννηθεί στη Μόσχα και είχε μεταναστεύσει στη Γαλλία μαζί με την οικογένειά του. Σε ηχητικό μήνυμα ο δράστης Αμπντουλάχ Ανζόροφ, δήλωσε στα ρώσικα ότι “πήρε εκδίκηση για τον προφήτη”, κατηγορώντας τον καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας ότι τον “παρουσίασε με προσβλητικό τρόπο”.

Η ομολογία της 13χρονης για το ψέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα “Λε Παριζιέν” (Le Parisien) την περασμένη Κυριακή. “Το ψέμα ήταν στη βάση του μίσους που ξέσπασε κατά του Σαμιέλ Πατί και που πήρε τις διαστάσεις που γνωρίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε είναι ένας από τους λόγους. Η τραγωδία που συνέβη είναι το αποτέλεσμα ενός ψέματος το οποίο είναι φτιαχτό και που μετατράπηκε σε εκδίκηση κατά του Σαμιέλ Πατί και μετά από αυτό πήρε και άλλες διαστάσεις που δυστυχώς οδήγησαν στο δράμα”,  δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας Πατί.

Οι Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στη μαθήτρια για συκοφαντική δυσφήμηση και στον πατέρα της, που είναι ισλαμιστής ιεροκήρυκας, για συνέργεια στον φόνο. Σύμφωμνα με πληροφορίες ο δράστης του αποκεφαλισμού είχε επικοινωνήσει με τον πατέρα της μαθήτριας μέσω WhatApp.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε στην οικογένεια του Πατί τον μεγαλύτερο φόρο τιμής στη χώρα, τους έκανε μέλη της Λεγεώνας της τιμής και έδωσε το παρών στην κηδεία του.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα