ΑΘΗΝΑ
18:51
|
18.05.2024
Αιγύπτιοι διπλωμάτες διαψεύδουν τον Τσαβούσογλου θέτοντας επί της ουσίας τους όρους τους για τυχόν επανεκκίνηση σχέσεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε προσπαθήσει νωρίτερα σήμερα να δημιουργήσει την εντύπωση περί έναρξης διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Αιγύπτιοι διπλωμάτες μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ τόνισαν πως δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε η προετοιμασία τους με Τούρκους αξιωματούχους, “είτε άμεσες, ή έμμεσες”.

Σημείωσαν πως οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες και επισήμαναν πως “δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο”. Πρόσθεσαν δε με νόημα πως οι προσπάθειες αυτές είναι “απλώς απόπειρες” να βγει η τουρκική κυβέρνηση από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή.

Υψηλόβαθμος Αιγύπτιος διπλωμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ιδεολογικός χαρακτήρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που αναφέρεται στην “κληρονομιά” των Οθωμανών στην Λιβύη, στο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” “και στο γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία”.

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου τόνισε πως “για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Αγκυρας”. Και κατέληξε: “Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει… Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα”.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι τις τελευταίες ώρες αξιωματούχοι σε Αγκυρα και Κάϊρο είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, κατά την διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση στο Κάιρο με την συμμετοχή διπλωματών και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, η Αίγυπτος έθεσε ως όρο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, να σταματήσει η Αγκυρα “την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μεσόγειο”.

Επιπλέον το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ Αγκυρας και Καϊρου, σε διπλωματικό επίπεδο. «Οι σχέσεις διακόπηκαν, πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας : “Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα