ΑΘΗΝΑ
07:31
|
26.04.2024
Η νέα στρατηγική της Βρετανίας μετατοπίζει το κέντρο βάρος στην Ασία επενδύοντας παράλληλα δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες σε πολεμικούς εξοπλισμούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν τίθεται ζήτημα πως η Κίνα θα θέσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μία ανοικτή κοινωνία όπως η δική μας. Ομως θα συνεργαστούμε με την Κίνα εκεί όπου είναι συμβατό με τις αξίες και τα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μίας ισχυρής και θετικής οικονομικής σχέσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής” είπε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για τη νέα χρονιά στο πλαίσιο του δόγματος “Παγκόσμια Βρετανία” μετά το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη νέα έκθεση “συνεκτικής” εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής (γνωστή και ως Integrated Review), τόνισε πως θα έχει ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής τις σχέσεις με χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού καθώς επιβεβαιώνει τη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα ανατολικά και δη προς τη μεριά της Κίνας που θεωρείται από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ ο πιο σημαντικός γεωπολιτικός τους εταίρος αλλά και αντίπαλος τις επόμενες δεκαετίες.

Η νέα εξωτερική και αμυντική πολιτική θέτει τέσσερις βασικούς στόχους μέχρι το 2025:

  1. Διατήρηση στρατηγικού πλεονεκτήματος μέσω επιστήμης και τεχνολογίας.
  2. Διαμόρφωση της ανοικτής διεθνούς τάξης στο μέλλον σε συνεργασία με εταίρους για την αναζωογόννηση διεθνών οργανισμών, διεθνούς δικαίου και πλαισίων που καθιστούν εφικτή την “άνθιση”.
  3. Ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους ώστε να μεγιστοποιηθούν τα πλεονεκτήματα ανοικτής κοινωνίας και προστασίας ου λαού μας στο φυσικό κόσμο και εντός Διαδικτύου απέναντι σε μία ευρεία ποικιλία απειλών όπως οι κρατικές απειλές, η ριζοσπαστικοποίηση,η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής κ.α.
  4. Οικοδόμηση ανθεκτικότητας εντός και εκτός συνόρων, με τη βελτίωση της αμυντικής και αποτρεπτικής θωράκισης της χώρας για ευρεία γκάμα κινδύνων που εκτείνονται από ακραία καιρικά φαινόμενα ως κυβερνο-επιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της επιθετικής εξωτερικής και “αμυντικής” πολιτικής η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδιάζει αύξηση των πυρηνικών κεφαλών, της χρήσης καινοτόμων όπλων με βάση τις τεχνολογικές προόδους (Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α.) σε πρώτη φάση με επενδύσεις ύψους 24 δισ. στερλινών για τον εκσυγχρονισμό του στρατού, και εναλλακτικών δυνάμεων και όπλων “μέσω της τεχνολογίας”.

Προβλέπονται επίσης άλλα 10 δισ. στερλίνες στο πλαίσιο δημιουργίας νέου αντιτρομοκρατικού κέντρου και κλιμάκωσης της κόντρας με τη Ρωσία και την Κίνα.

Επιπλέον επιδιώκεται η αξιοποίηση συμμετοχής της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, στην Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7), αλλά και στον ΟΗΕ δεδομένης της διοργάνωσης που έχει αναλλάβει για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή αυτό τον Νοέμβριο στην Σκωτία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα