ΑΘΗΝΑ
06:12
|
17.05.2024
Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην Κίνα με την επιβολή κυρώσεων σε 24 αξιωματούχους και με την πρόφαση της υπονόμευσης της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην Κίνα με την επιβολή κυρώσεων σε 24 αξιωματούχους και με την πρόφαση της υπονόμευσης της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, όπως βεβαίωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν.

“Σήμερα (16/03), οι ΗΠΑ κατέγραψαν 24 αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του νόμου περί Αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την περαιτέρω υπονόμευση της αυτονομίας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που υποσχέθηκαν στον λαό του Χονγκ Κονγκ. […] Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διενεργούν εν γνώσει τους σημαντικές συναλλαγές με τα άτομα που αναφέρονται στη σημερινή έκθεση υπόκεινται πλέον σε κυρώσεις” διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Με βάση με τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η  απόφαση είναι μια επικαιροποίηση της έκθεσης που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο στις 14 Οκτωβρίου 2020, στην οποία έχουν καταγραφεί 10 ξένα πρόσωπα.

Η Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε ότι τα πρόσωπα αυτά συνέβαλαν “στην αποτυχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχουν από τη Σινο-βρετανική Κοινή Διακήρυξη ή τον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ, όπως ορίζεται από την ενότητα 5 (ζ) του Νόμου περί Αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (HKAA)”.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (11/03) το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενέκρινε ψήφισμα για εκλογική μεταρρύθμιση στο Χονγκ Κονγκ κατά τελική κοινοβουλευτική σύνοδο με 2.895 ψήφους υπέρ και με μόλις μια αποχή.

Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η εκτελεστική επικεφαλής, Κάρι Λαμ δήλωσε ότι το Πεκίνο εφάρμοσε την πρωτοβουλία για την προσαρμογή του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν διμερείς διαβουλεύσεις την Πέμπτη (18/03) στην Αλάσκα.

Μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου υπάρχουν αρκετά σημεία τριβής. Διαφωνούν σχετικά με την επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τις οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν τις αθέμιτες κινεζικές οικονομικές πρακτικές, την στάση της Κίνας έναντι του Χονγκ Κονγκ, τις κινεζικές προκλήσεις απέναντι σε χώρες της περιοχής (βλ. Ταϊβάν) κτλ. Από την πλευρά του το Πεκίνο θεωρεί ότι το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις και αρνείται κάθε έξωθεν παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα