ΑΘΗΝΑ
19:26
|
09.05.2024
Η Κύπρος και όχι η Ελλάδα έγινε τελικά η πρώτη χώρα της ΕΕ που επαναλειτουργεί την πρεσβεία της στη Δαμασκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επαναλειτουργεί εδώ και περίπου τέσσερις μήνες η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συρία σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τον δεκαετή πόλεμο έχουν μπλοκάρει, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τις αναζωγοννήσει. Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος γίνεται ουσιαστικά η πρώτη χώρα της ΕΕ που επαναλειτουργεί την πρεσβεία της στη Δαμασκό, παρά τις πρότερες απόπειρες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να ξεκινήσει παρόμοια διαδικασία ανακοινώνοντας στις 5 Μάη 2020 τον διορισμό της Τασίας Αθανασίου στη θέση της Ειδικής Απεσταλμένης του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Συρίας…

Η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργεί σε επίπεδο επιτετραμμένου.

Η επαναλειτουργία της Κυπριακής Πρεσβείας στη Δαμασκό φαίνεται πως έγινε “διακριτικά” μεταξύ άλλων και λόγω των πιέσεων που ασκούν στην Λευκωσία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ που εντείνουν την πολιτική των ασφυκτικών κυρώσεων έναντι της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ προκαλώντας αφόρητα βάσανα στο συριακό λαό, που στενάζει από την οικονομική ασφυξία που προκαλούν ιδιαίτερα οι αμερικανικές κυρώσεις του πολύκροτου “Νόμου Καίσαρα”.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην επαναλειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δαμασκό είναι αντικειμενικοί καθώς άπτονται θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα και συμφέροντα γεωγραφικής εγγύτητας αλλά και το προσφυγικό (τις επιπτώσεις του οποίου έχει υποστεί και η Κύπρος).

Τι γίνεται με την ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό;

Η πρακτική κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προηγείται αντίστοιχων προσπαθειών που είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την επαναλειτουργία της πρεσβείας στη Δαμασκό.

Αίσθηση είχε προκαλέσει στις αρχές του περασμένου Μαίου η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το διορισμό της πρέσβειρας Τασίας Αθανασίου στη θέση της Ειδικής Απεσταλμένης του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Συρίας.

Ωστόσο, έκτοτε δεν ακούστηκε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, ούτε από την Τασία Αθανασίου που διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στη Συρία την περίοδο 2009-2012 και επέβλεψε τότε την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό για λόγους ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικειμενική νίκη της κυβέρνησης Άσαντ στον πολυετή πόλεμο με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν φαίνεται πως ενοχλεί δυτικές χώρες που είχαν πάρει θέση υπέρ αντικαθεστωτικών δυνάμεων (και συγκεκαλυμένα, ενίοτε, και υπέρ τζιχαντιστών). Ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να επανακινήσει η διπλωματική διαδικασία καθώς τυχόν συμφωνία για την λεγόμενη “πολιτική μετάβαση” θα ανοίξει το δρόμο σε σκληρό παζάρι για την πίτα ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης χώρας που ξεπερνά πολλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και την οποία ορέγονται διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις, χώρες και μονοπώλια της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Ημέρα της Νίκης: Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα