ΑΘΗΝΑ
10:27
|
25.04.2024
Φήμη που αμέσως διαψεύστηκε από τη σύζυγο του συνιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λογαριασμός στο Twitter που φέρεται να ανήκει στον νεοδιορισθέντα υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε ψευδώς τον θάνατο του συνιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλια Ασάνζ. Η ανάρτηση παραδεχόταν ότι η πληροφορία “δεν είναι επιβεβαιωμένη” ενώ παραμένει άγνωστο ποιος κρύβεται πίσω από την αναγγελία ενός θανάτου που δεν έγινε.

Ο λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος δημιουργήθηκε προσφάτως και φέρεται να ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, Μανουέλ Μεχία Νταλμάου, αναρτήθηκε με την ένδειξη “ΕΠΕΙΓΟΝ” και έγραφε ότι “διπλωματικές πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι πέθανε ο Τζούλιαν Ασάνζ”.

Την ψευδή ανάρτηση αποκάλυψε η Στέλλα Μόρις, σύζυγος του Ασάνζ, η οποία πρόλαβε να φωτογραφίσει το tweet. Η Μόρις τάχιστα διέψευσε την πληροφορία επισημαίνοντας ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Γκάρεθ Πιρς και τον διαβεβαίωσε πως είναι καλά στην υγεία του. Η σύζυγος του συνιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος ακόμα κρατείται σε φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν εμμένουν στην έκδοσή του, τόνισε ότι αναστατώθηκε πολύ από την ψευδή ανάρτηση και απαιτεί μια εξήγηση από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, ο οποίος εμφανίζεται ως κάτοχος του λογαριασμού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο φερόμενος ως κάτοχος του λογαριασμού διέγραψε τελικά την ανάρτηση με την μη επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Ένας χρήστης στο Twitter παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο συνεχάρη τον Νταλμάου για τον πρόσφατο διορισμό σε έναν τελείως διαφορετικό λογαριασμό στο Twitter. Ο Μορένο έκανε tag στον λογαριασμό @MANUELMEJIAD, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2010, είχε 128 ακολούθους και ακολουθούσε άλλους 40 χρήστες. Ο λογαριασμός με την πληροφορία για τον Ασάνζ δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και τον ακολουθούσαν τουλάχιστον 1.973 χρήστες. Και στους δύο λογαριασμούς εμφανίζεται η ίδια φωτογραφία του Νταλμάου.

Σύμφωνα με την Στέλλα Μόρις ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού τελικά επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός που διέσπειρε τη φήμη δεν είναι δικός τους.

Στις 10 Φεβρουαρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ανακοινώσει ότι η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, απορρίπτοντας εκκλήσεις από ομάδες και κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που την καλούν να πράξει το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπελμάρς του Λονδίνου. Σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνων στην σκληρή φυλακή των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων (Special Administrative Measures). Στις αρχές του τρέχοντος έτους η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απεφάνθη από την έδρα του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο εναντίον της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, για ιατρικούς λόγους.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα