ΑΘΗΝΑ
05:33
|
19.04.2024
Η Ρωσία απαιτεί "συγγνώμη" και προειδοποιεί για αντίποινα μετά τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν ως "δολοφόνο" από τον Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία απαιτεί “συγγνώμη” από τις ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να προβεί σε αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον, για τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Τζο Μπάιντεν ως “δολοφόνο”, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ρώσος πολιτικός.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τετάρτη (17/3), από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε “ναι”, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι φονιάς. Επίσης πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος “δεν έχει ψυχή” και διεμήνυσε ότι θα πληρώσει το τίμημα για την υποτιθέμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στο Ρώσο διπλωματικό επιτετραμμένο στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, να επιστρέψει στη Μόσχα για έκτακτες διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ο πρεσβευτής πρόκειται να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ το Σάββατο.

“Στη διάρκεια συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και με άλλα όργανα θα τεθεί το θέμα των μέσων με τα οποία μπορούν να επιδιορθωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις που διέρχονται κρίση”, έγραψε την περασμένη νύκτα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, “οι απερίσκεπτες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των ήδη ιδιαίτερα συγκρουσιακών σχέσεων” Μόσχας -Ουάσινγκτον. Η ανάκληση ενός πρεσβευτή, αν και επισήμως η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση “πρόσκληση”, είναι κάτι σπάνιο στη ρωσική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τον Μπάιντεν ότι “προσέβαλε” όλους τους Ρώσους και “επιτέθηκε” στη χώρα του.

Από την πλευρά του ένας από τους αντιπροέδρους της κάτω βουλής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες, ενώ τον κάλεσε “να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει εξηγήσεις”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή είναι το μόνο λογικό βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα υπό τις παρούσες συνθήκες. “Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο (μέτρο), αν δεν ακολουθήσει μια εξήγηση ή συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά”, έγραψε ο Κοσάτσεφ στο Facebook.

Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη επισήμως στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council), που επιμένει ότι υπήρξαν προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές του 2020 υπέρ του Τραμπ, κυρίως μέσα από τη διάδοση πληροφοριών για τις σχέσεις του Χάντερ Μπάιντεν με ουκρανικές εταιρείες, έκθεση που αποτέλεσε την αφορμή για νέα σκληρή επίθεση του Μπάιντεν στον Πούτιν, επανέφερε στο προσκήνιο το παλιό αφήγημα περί ρωσικών αναμείξεων στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Το αφήγημα είχε αποτελέσει βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης στην περίοδο της εκλογής του Τραμπ, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι η νίκη του ήταν αποτέλεσμα ρωσικών παρεμβάσεων τόσο στην εκλογική διαδικασία όσο και στη διαμόρφωση του προεκλογικού κλίματος.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική εκτίμηση της επιτροπής, που είχε ως επικεφαλής τον Robert Mueller, ήταν ότι ο ίδιος ο Τραμπ δεν συνωμότησε με τους Ρώσους για να κερδίσει τις εκλογές.

Ωστόσο, το κλίμα της αντιπαράθεσης δυναμιτίζουν συνεχώς οι ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν όλο και πιο συχνά τη Ρωσία ως “απειλή”, ανακυκλώνοντας ρητορικές που έχουν αφετηρία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς δεν επιθυμούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται μαζί της στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα