ΑΘΗΝΑ
04:19
|
06.05.2024
Εντείνεται το προγκρόμ κατά των στελεχών του HDP στην Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνεται το προγκρόμ κατά των στελεχών του HDP, στην Τουρκία, λίγο μετά την προσφυγή του επικεφαλής εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας που ζήτησε τη διάλυση του φιλοκουρδικού Κόμματος.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρία στελέχη τοπικών οργανώσεων του φιλοκουρδικού Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον Κούρδων ανταρτών, στη διάρκεια της οποίας συνέλαβε συνολικά 10 άτομα, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

H Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της Οζτούρκ Τουρκντογάν συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι του σήμερα το πρωί. Το IHD έγραψε στο Twitter ότι δικηγόροι του αναζητούν πληροφορίες για την υπόθεση.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιδρομές σε τέσσερις περιοχές και μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος της συνοικίας Καγκιτάνε της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου της συνοικίας Μπεσίκτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 15 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, o Tούρκος αντεισαγγελέας εφετών, Μπεκίρ Σαχίν προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη διαλυση του ΗDP -του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις της Τουρκίας για να θέσει εκτός νόμου το HDP, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία με το πρόσχημα που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά ότι το HDP διατηρεί σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αναβιώνοντας τη μακρά τουρκική ιστορία της απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.

«Ανενδοίαστα κινείται προς το τέλος του πλουραλισμού. Τι αντίδραση περιμένει τώρα η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Μία θετική ατζέντα;», δήλωσε από την πλευρά του ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ο εισηγητής για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το HDP που αντιμετωπίζει πογκρόμ καταστολής από το 2016. Το κόμμα, που καταλαμβάνει τις 55 από τις 600 έδρες της τουρκικής Βουλής, κατήγγειλε ότι πρόεκειται περί δικαστικού και πολιτικού “πραξικοπήματος” κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιχειρεί να το φιμώσει ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών του 2023.

Αναλυτές συνδέουν την πρόταση του εισαγγελέα για τη διάλυση του HDP με τη φθίνουσα λαϊκή υποστήριξη προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και τους ακροδεξιούς εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης της οικονομίας λόγω της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα