ΑΘΗΝΑ
03:43
|
27.04.2024
Μείωση γεννήσεων και στην Ελλάδα διαπίστωσε για το 2020 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μείωση και όχι αύξηση των γεννήσεων προκάλεσε ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή την τάση καταγράφουν στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που προήλθαν από τα ληξιαρχεία της χώρας.

Οι λιγότερες γεννήσεις φαίνεται πως καταγράφηκαν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή εννέα μήνες και πλέον από την έναρξη της πρώτης καραντίνας. Η μείωση είναι της τάξης του 6,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, επιχειρώντας μία πρώτη ερμηνεία των στοιχείων αυτών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, εκτίμησε πως συνιστούν ένδειξη του πόσο έχουν πληγεί συναισθηματικά και οικονομικά οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία Covid-19.

Πρόσθεσε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός οδηγεί κατ΄επέκταση σε αδυναμία για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό, τονίζοντας πως η καθοδική τάση συνεχίστηκε και τον φετινό Ιανουάριο, οπότε είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778.

Λιγότερο αρνητική ήταν η εικόνα το Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι αυτών του 2021 που έφτασαν τις 6.553.

Μείωση γεννήσεων σε Γαλλία και Ιταλία

Την ίδια τάση είχαν φανερώσει προ ημερών αντίστοιχα στοιχεία που ανακοίνωσε στη Γαλλία το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών (INED). Εκπρόσωπος του Ινστιντούτου INED παρουσίασε κάποια πρώτα στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις παιδιών εννιά μήνες μετά το πρώτο λοκντάουν και διαπίστωσε μείωση των γεννήσεων κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μείωση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων πενήντα ετών.

Αντίστοιχα, η ιταλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT) κατέγραψε το 2020 περίπου 400.000 γεννήσεις, έναντι 420.000 το 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα