ΑΘΗΝΑ
00:43
|
19.04.2024
"Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη χρήση του δολαρίου στο διεθνές σύστημα πληρωμών της Δύσης" δήλωσε σε κινεζικά Μέσα ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το ότι οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν την πρόταση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον ίδιο και στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στις 19 ή στις 22 Μαρτίου.

“Χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία για την άρση του αδιεξόδου στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, για την οποία ευθύνεται η Ουάσινγκτον. Η ευθύνη γι αυτό βαραίνει απολύτως τις ΗΠΑ”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Την Πέμπτη, μετά τον χαρακτηρισμό “φονιά” που απηύθυνε ο Μπάιντεν στον Πούτιν, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ABC, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα πρέπει μαζί με τον Μπάιντεν να πραγματοποιήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη.

“Παρατηρούμε με θλίψη μας ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει υποστηρίξει την πρόταση του Πούτιν να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν […] για να συζητήσουν για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για το θέμα γύρω από τη στρατηγική (πυρηνική) σταθερότητα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ έφθασε στη Μόσχα την Κυριακή για διαβουλεύσεις, οι οποίες θα έχουν ως θέμα την ανάλυση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων αφού η Μόσχα τον ανακάλεσε.

Σήμερα ο Αντόνοφ εθεάθη να βγαίνει από το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει ο,τιδήποτε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν “δείχνει ανικανότητα για διαπραγμάτευση”. 

“Όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, την οποία προσπαθούν τώρα να αναβιώσουν, όχι μόνο σταμάτησαν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους [αλλά] απαγόρευαν σε όλες τις άλλες χώρες να εκπληρώσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. […] Πρόκειται για βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απόδειξη της πλήρους ανικανότητας του κράτους να διαπραγματευτεί” τόνισε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

“Πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους κυρώσεων ενισχύοντας την τεχνολογική μας ανεξαρτησία, μεταβαίνοντας σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και σε παγκόσμια νομίσματα, εναλλακτικά του δολαρίου. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη χρήση διεθνών συστημάτων πληρωμών που ελέγχονται από τη Δύση” πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σεργκέι Λαβρόφ.

“Βλέπετε πώς οι ΗΠΑ κηρύσσουν το καθήκον τους να περιορίσουν τις δυνατότητες τεχνολογικής ανάπτυξης τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας” συμπλήρωσε.

“Προωθούν την ιδεολογική τους ατζέντα με στόχο τη διατήρηση της κυριαρχίας τους με την αναστολή της ανάπτυξης άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την αντικειμενική τάση και, όπως είθισται να λέγεται, ‘βρίσκεται στη λανθασμένη πλευρά της ιστορίας'” κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: Tass, ΑΠΕ, sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα