ΑΘΗΝΑ
08:28
|
19.04.2024
Ο Ρώσος πρόεδρος λύνει τη σιωπή του και απαντά αξιοπρεπώς στους απαράδεχτους χαρακτηρισμούς του Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν λύνει τη σιωπή του και απαντά αξιοπρεπώς στους απαράδεχτους χαρακτηρισμούς που προέβη ο Τζο Μπάιντεν, εις βάρος του, στην εκπομπή Good Morning America.

“Του εύχομαι να είναι καλά” είπε ο Πούτιν, διαμηνύοντας ότι ο Αμερικανός ομόλογός του “μιλούσε για τον εαυτό του”, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τα αποτελέσματα έκθεσης των αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας περί υποτιθέμενης ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

“Θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία, όταν διαφωνούσαμε στην αυλή λέγαμε: πρέπει ο ένας να ξέρει τον άλλον. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι ρητό ή αστείο παιδιών” επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Βλέπουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά στους άλλους και νομίζουμε ότι είναι αυτοί όπως πραγματικά είμαστε εμείς. Και ως αποτέλεσμα αξιολογούμε τις δραστηριότητες ενός ατόμου και του αποδίδουμε αξιολογήσεις. Και όπως ο Μπάιντεν είπε γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον” τόνισε.

“Τι θα του απαντούσα; Θα του έλεγα να είναι υγιής. Του εύχομαι υγεία. Και δεν το λέω ειρωνικά ούτε αστειεύομαι” κατέληξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι “η Ρωσία μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της” και υπογράμμισε επίσης ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζήσουν με αυτό”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ηγεσία τους γενικά, θέλουν συγκριμένες σχέσεις με εμάς, αλλά μόνο σε τομείς δικού τους συμφέροντος και μόνο με τους δικούς τους όρους. Παρότι πιστεύουν ότι είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Έχουμε διαφορετικούς γενετικούς, πολιτιστικούς και ηθικούς κώδικες” διευκρίνισε.

“Μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Θα συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος και υπό τον όρο πως τους θεωρούμε επωφελείς. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό, παρά τις προσπάθειες να εμποδίσουν την προσπάθειά μας. Παρά τις κυρώσεις και τις προσβολές, θα πρέπει να ζήσουν με αυτό” κατέληξε.

Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει “αβάσιμους” τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει πως πρόκειται για πρόφαση προκειμένου να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

“Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτή της έκθεσης. Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου. Θεωρούμε αυτή την έκθεση ως λανθασμένη. Είναι απολύτως αβάσιμοι και αναπόδεικτοι” οι ισχυρισμοί τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι δολοφόνος και επίσης περιέγραψε τον Πούτιν ως έναν άνθρωπο χωρίς ψυχή. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πούτιν θα πληρώσει το τίμημα για την απόπειρα ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η Ρωσία απάντησε αμέσως, ανακαλώντας τον πρέσβη της από την Ουάσινγκτον. Όπως είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα: “Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακαλείται στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, σκοπός των οποίων είναι να αναλύσουμε, τι θα κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ”.

Νωρίτερα την Τετάρτη (18/3) ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν, τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του CNN η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας την ερχόμενη εβδομάδα ως απάντηση στους ισχυρισμούς της έκθεσης της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών το CNN αναφέρει ακόμη ότι, οι επικείμενες κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης την Κίνα και το Ιράν.

Βάσει των ισχυρισμών της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης, πέρα από τη Ρωσία, τις αμερικανικές εκλογές προσπάθησαν να επηρεάσουν η Κίνα, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Κούβα.

Η αξιολόγηση που περιγράφεται στη 15σελιδη έκθεση δημοσιεύτηκε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Σε αυτήν αναφέρεται επίσης, ότι σύμμαχοι του Τραμπ έπεσαν στην… παγίδα της Μόσχας.

Η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council), που επιμένει ότι υπήρξαν προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές του 2020 υπέρ του Τραμπ, κυρίως μέσα από τη διάδοση πληροφοριών για τις σχέσεις του Χάντερ Μπάιντεν με ουκρανικές εταιρείες, επανέφερε στο προσκήνιο το παλιό αφήγημα περί ρωσικών αναμείξεων στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Το αφήγημα είχε αποτελέσει βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης στην περίοδο της εκλογής του Τραμπ, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι η νίκη του ήταν αποτέλεσμα ρωσικών παρεμβάσεων τόσο στην εκλογική διαδικασία όσο και στη διαμόρφωση του προεκλογικού κλίματος..

Ωστόσο, το κλίμα της αντιπαράθεσης δυναμιτίζουν συνεχώς οι ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν όλο και πιο συχνά τη Ρωσία ως “απειλή”, ανακυκλώνοντας ρητορικές που έχουν αφετηρία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς δεν επιθυμούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται μαζί της στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα