ΑΘΗΝΑ
13:04
|
19.05.2024
Συνελήφθη ο δράστης – Ένας αστυνομικός ανάμεσα στα θύματα της νέας ένοπλης επίθεσης στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοπλος σκότωσε δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, μετά από πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από σούπερ μάρκετ στην πολιτεία Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επίθεση στο Μπόλντερ έξω από το μάρκετ “Κινγκ Σούπερς” έληξε με τη σύλληψη ενός τραυματία και βασικού υπόπτου για το νέο περιστατικό βίας στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο οκτώ ανθρώπων μετά από τρεις επιθέσεις σε ινστιτούτα σπα και μασάζ στην Τζόρτζια.  

Αυτόπτες μάρτυρας κατέγραψαν την ανταλλαγή των πυρών ενώ ήταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση και όλα τα πλάνα μεταδόθηκαν από το κανάλι του YouTube. Στα πλάνα εικονίζεται ένα πρόσωπο, λευκός άνδρας που φοράει μόνο ένα μποξεράκι, να απομακρύνεται, φρουρούμενος από αστυνομικούς, από το κατάστημα. Ο άνδρας, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, μοιάζει να έχει τραυματιστεί ελαφρά στο ένα πόδι, διακρίνονται κηλίδες αίματος.

Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 14:30 τοπική ώρα τη Δευτέρα όταν ο ύποπτος εισέβαλε στο σούπερ μάρκετ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Περίπου 20 λεπτά αργότερα το αστυνομικό τμήμα του Μπόλντερ στο Κολοράντο προειδοποιούσε τους πολίτες μέσω Twitter για “ένοπλο εν εξελίξει περιστατικό στο μάρκετ Κινγκ Σούπερς στην οδό Τέιμπλ Μέσα”. Δύο ώρες αργότερα η αστυνομία προειδοποιούσε τους πολίτες με νέα ανάρτηση στο Twitter να αποφύγουν την εν λόγω περιοχή και τους ζητούσε να σταματήσουν να μεταδίδουν πλάνα από την αστυνομική επιχείρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου η αρχηγός της Αστυνομίας του Μπόλντερ, Μέρις Χέρολντ επιβεβαίωσε ότι ένας ύποπτος τελεί υπό κράτηση και ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. “Θέλω να διαβεβαιώσω τα μέλη της κοινότητας ότι είναι πλέον ασφαλή”, είπε η αρχηγός της αστυνομίας του Μπόλντερ. Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου, δεν έχει διατυπώσει καμία εκτίμηση για τα κίνητρά του, ούτε έχει διευκρινίσει τι τον ώθησε να ανοίξει πυρ χθες στο σούπερ μάρκετ.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν μονάδες επέμβασης με βαρύ οπλισμό

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν εφοδιασμένος με τουφέκι εφόδου AR-15, όπλο πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, που έχει χρησιμοποιηθεί κι από άλλους δράστες μαζικών δολοφονιών στο παρελθόν. Η έρευνα αναγγέλλεται μακρά και περίπλοκη και η συγκέντρωση καταθέσεων στον τόπο όπου διαπράχθηκε το μακελειό αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Εικόνες από τη σύλληψη του υπόπτου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Σε βίντεο η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές βλέπει κανείς τουλάχιστον τρία πτώματα να κείτονται στο έδαφος μέσα και γύρω από το κτίριο, ενώ ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις. Δεκάδες μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ανάμεσά τους μέλη μονάδων επέμβασης με βαρύ οπλισμό, περικύκλωσαν το σούπερ μάρκετ περίπου μισή ώρα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς.

Διέθεταν τεθωρακισμένα οχήματα, που πήραν θέση στην είσοδο, σύμφωνα με πλάνα που αναμετέδιδε απευθείας αυτόπτης μάρτυρας. Περίπου έξι αστυνομικοί με τουφέκια εφόδου ανέβηκαν στην ταράτσα του καταστήματος με τη βοήθεια οχήματος του πυροσβεστικού σώματος, που άνοιξε τη μεγάλη σκάλα του. Ορισμένοι πελάτες που είχαν κρυφτεί μέσα στο σούπερ μάρκετ τόνισαν πως η ζωή τους σώθηκε χάρη στους αστυνομικούς που εισέβαλαν στο κατάστημα από την ταράτσα.

Δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στα ΜΜΕ

51 ετών ο νεκρός αστυνομικός

Ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του ήταν ο 51χρονος Έρικ Τάλεϊ, ο οποίος εργαζόταν στο αστυνομικό σώμα του Μπόλντερ από το 2010. Ήταν “ο πρώτος που έφθασε” στο σούπερ μάρκετ. “Τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα”, ανέφερε η αρχηγός της αστυνομίας του Μπόλντερ εξαίροντας τον “ηρωισμό” του εκλιπόντος.

“Το Μπόλντερ υπέστη ένα φρικιαστικό και απαίσιο μακελειό σήμερα” (χθες Δευτέρα), είπε στο πλάι της ο εισαγγελέας της κομητείας, ο Μάικλ Ντόχερτι. Τα ονόματα των υπολοίπων θυμάτων θα δοθούν στη δημοσιότητα αφού πρώτα ενημερωθούν οι συγγενείς τους. Τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε και ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις.

Η συνέντευξη Τύπου της αρχηγού της αστυνομίας του Μπόλντερ Μέρις Χέρολντ

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν αξίωσε το αμερικανικό Κογκρέσο να αναλάβει δράση άμεσα για να περιοριστεί η διακίνηση όπλων στις ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά το μακελειό σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ (Φλόριντα), όπου έχασαν τη ζωή τους 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

“Αυτή η Γερουσία οφείλει να καταρτίσει νομοθεσία για να συμβάλλει να σταματήσει η επιδημία της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων, και θα το κάνει”, διαβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Τσακ Σούμερ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα