ΑΘΗΝΑ
07:24
|
03.05.2024
Διφορούμενη στάση τηρεί η Τεχεράνη στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για εκεχειρία στην Υεμένη, ενώ οι Χούτι την απορρίπτουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάμικτα “σήματα” εξέπεμψε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την χτεσινοβραδινή πρόταση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν για εκεχειρία στην Υεμένη με παράλληλη επαναλειτουργία του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Σαναά και του λιμανιού στην πόλη Χοντέιντα.

Η διφοροούμενη στάση ξεκίνησε το πρωί με μία ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Στην ανακοίνωση αυτή το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν φαίνεται πως επικρίνει τη στάση της Σαουδικής Αραβίας με αφορμή την έκτη επέτειο από την έναρξη της επίθεσης στην Υεμένη το Μάρτιο του 2015.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως ενώ η Υεμένη εισέρχεται στον έβδομο πόλεμο πολέμου που έχει εξαπολύσει σε βάρος της ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας, “η επίθεση συνεχίζεται” και μαζί της τα τρομερά εγκλήματα που διαπράττονται “σε βάρος του αθώου λαού της Υεμένης”.Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται οι δραματικές επιπτώσεις του πολέμου στα 24.000.000 Υεμενίτες, τους χιλιάδες νεκρούς και τα καθημερινά θύματα βομβαρδισμών, λιμοκτονίας, ασθενειών, και ελλείψεων σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και φάρμακα.

Ωστόσο, αργότερα σήμερα το απόγευμα, το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ επικαλέστηκε νεότερη ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο αναφέρεται πως η Τεχεράνη “στηρίζει οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο στην Υεμένη κηρύσσει εκεχειρία σε όλη την επικράτεια”.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: “Από την αρχή αυτού του πολέμου, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επισήμανε πως η κρίση στην Υεμένη δεν έχει στρατιωτική λύση. Το Ιράν στηρίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που θα τερματίσουν την κατοχή, θα ανοίξουν το δρόμο για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, θα ξεκινήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις και θα καταστήσουν εφικτή την μεταφορά της εξουσίας στον λαό της χώρας δίχως ξένη παρέμβαση”.

Υπενθυμίζεται πως χτες βράδυ ο υπουρργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε μεταξύ άλλων ένα σχέδιο παύσης εχθροπραξιών στην Υεμένη, επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά και του λιμανιού στην πόλη Χοντέιντα και έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Την πρότασή του έσπευσαν να χαιρετίσουν Αμερικανοί και Καταριανοί διπλωμάτες

Άκαμπτη η στάση των Χούτι

Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση των Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης και την πρωτεύουσα Σαναά, καθώς έξι ώρες μετά την πρόταση του Ριάντ οι Σαουδάραβες βομβάρδισαν περιοχές της πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούτι, Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς εκτίμησε ότι η πρόταση του Ριάντ δεν κομίζει κάτι νέο θεωρώντας πως δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για πλήρη άρση του αποκλεισμού του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά και του λιμανιού Χοντέιντα.

“Περιμέναμε πως η Σαουδική Αραβία θα ανακοινώσει τον τερματισμό του αποκλεισμού λιμανιών και αεροδρομίων και μία πρωτοβουλία για να επιτρέψει τον ελιμενισμό 14 πλοίων που έχουν κατασχεθεί από τον συνασπισμό” (που στηρίζει την επίθεση του Ριάντ) δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα