ΑΘΗΝΑ
22:46
|
03.05.2024
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ερυθραία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την επαρχία Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ερυθραία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία.

“Στις συζητήσεις που είχα στις 26 Μαρτίου με τον πρόεδρο (της Ερυθραίας) Ισαΐας Αφεγουέρκι, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στην Ασμάρα, η κυβέρνηση της Ερυθραίας δέχθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις της έξω από τα σύνορα της Αιθιοπίας” ανέφερε ο Άμπιι Άχμεντ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

H ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ο ίδιος παραδέχθηκε την Τρίτη (23/3) και για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον του Τιγκράι, ότι στρατιώτες από την Ερυθραία δρουν στην επαρχία και ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης στο Τιγκράι.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο Άμπιι Άχμεντ είπε ότι το TPLF εκτόξευσε πολλές ρουκέτες εναντίον της Ασμάρας, της πρωτεύουσας της Ερυθραίας, “ωθώντας την κυβέρνηση της χώρας να περάσει τα σύνορα με την Αιθιοπία για να αποτρέψει νέες επιθέσεις και να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια”.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, ο οποίος το 2019 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, εξήγησε ότι ο στρατός της χώρας θα αναπτυχθεί στις θέσεις που κρατούσε ο στρατός της Ερυθραίας, κυρίως στα σύνορα.

Τα στρατεύματα από την Ασμάρα φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό στρατιωτικό ρόλο στην εκστρατεία της Αντίς Αμπέμπα εναντίον του Τιγκράι. Έχουν κατηγορηθεί από πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και κατοίκους της επαρχίας για σφαγές άοπλων αμάχων και ευρείας κλίμακας σεξουαλική βία.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και TPLF είχε προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, με αντιπολιτευτικές οργανώσεις και κόμματα να κάνουν λόγο για “πάνω από 52.000 αθώοι άμαχοι, παιδιά, γυναίκες, νέους, γέρους και ιερωμένους που σφαγιάστηκαν αδιακρίτως”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν έχει ζητήσει την αποχώρηση του στρατού και των περιφερειακών δυνάμεων Αμχάρα.

Προηγήθηκε η αποκάλυψη κυβερνητικής έκθεσης που καταλόγιζε ευθύνες στον αιθιοπικό στρατό για σφαγές χιλιάδων αμάχων χαρακτηρίζοντάς τες “συστηματική εθνοκάθαρση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα