ΑΘΗΝΑ
11:25
|
26.04.2024
Ενώ η Μιανμάρ θρηνεί τα θύματα της πιο αιματηρής ημέρας μετά το πραξικόπημα, ο στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο σε κηδεία.
Black Art
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρ εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να θρηνήσει τα 114 άτομα που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη ημέρα άνοιξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters. Εχθές (27/3) σημειώθηκε η πιο άγρια καταστολή διαδηλώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Το πλήθος, που αποχαιρετούσε τον 20χρονο Thae Maung Maung κοντά στην εμπορική πρωτεύουσα Γιανγκόν διασκορπίστηκε μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. «Ενώ τραγουδούσαμε  το τραγούδι της επανάστασης για εκείνον, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέφθασαν και μας πυροβόλησαν. Οι άνθρωποι, μεταξύ τους κι εμείς, άρχισαν αν τρέχουν μόλις άνοιξαν πυρ». Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Τουλάχιστον έξι παιδιά μεταξύ 10 και 16 ετών ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι διαδηλωτές αποκαλούν τα θύματα ως “Fallen Stars”.

Οι απώλειες του Σαββάτου αύξησαν σε περισσότερους από 440 τους αμάχους που έχουν δολοφονηθεί μετά το πραξικόπημα. 

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν έντονα τη βία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter: «Δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη επέλαση του στρατού κατά του λαού της Μιανμάρ».

Ο ειδικός εισηγητής του OHE για την Μιανμάρ, Τομ Άντριους, δήλωσε ότι η χούντα πρέπει να αποκοπεί από πηγές χρηματοδότησης, όπως τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και από την πρόσβαση σε όπλα. Η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας, Alice Wairimu Nderitu, και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, χαρακτήρισαν τις δολοφονίες «επαίσχυντες, δειλές, βάναυσες ενέργειες του στρατού και της αστυνομίας, που έχουν καταγραφεί να πυροβολούν πισώπλατα διαδηλωτές ενώ δεν έχουν δείξει έλεος ούτε σε μικρά παιδιά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα