ΑΘΗΝΑ
09:07
|
25.04.2024
Η 36χρονη μετανάστρια, Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ ακινητοποιήθηκε στο έδαφος και πέθανε από ασφυξία κάτω από το γόνατο γυναίκας αστυνομικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον θάνατο γυναίκας μετανάστριας από το Ελ Σαλβαδόρ που πέθανε από ασφυξία, ενώ ήταν καθηλωμένη στο έδαφος από γυναίκα αστυνομικό, άρχισαν να διερευνούν ως ανθρωποκτονία οι εισαγγελικές αρχές του Μεξικού.

Η βάναυση κράτηση του θύματος, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις πράκτορες της Δημοτικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Τουλούμ, ώθησε την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να απαιτήσει δικαιοσύνη, εν μέσω διεθνών καταγγελιών και αναφορών για ρατσιστική αντιμετώπιση της Σαλάσαρ.

Είναι “πιθανόν” να ενεπλάκη η αστυνομία στον θάνατο της γυναίκας, γεγονός που πλήττει “τους θεσμούς και την κοινωνία”, στηλίτευσε η γενική εισαγγελία στην πολιτεία Κιντάνα Ροο σε ανακοίνωσή της μετά τον θάνατο της γυναίκας το Σάββατο στην Τουλούμ.

Αν και δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από την Εισαγγελία, μετανάστες και φεμινιστικές ομάδες αναγνώρισαν το θύμα ως την Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ, 36 ετών, από το Ελ Σαλβαδόρ και κάτοικο του Τουλούμ, όπου ζούσε με τις τρεις μικρές κόρες της.

Μετά την ταυτοποίηση του θύματος, ακτιβιστές κοινοποίησαν το hashtag #JusticiaParaVictoria, το οποίο και έγινε γρήγορα βάιραλ.

“Συμμερίζομαι το αίτημα για δικαιοσύνη και μηδενική ατιμωρησία για τη δολοφονία της Βικτόρια, μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της από την αστυνομία. Καταδικάζω αυτήν την πράξη υπερβολικής βίας”έγραψε ο Μαλού Μίτσερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Γερουσίας του Μεξικού.


Ο δήμαρχος του Τουλούμ ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.


Ο θάνατος της Βικτόρια, τον οποίο διερευνά η Γενική Εισαγγελέα της πολιτείας (FGE) ως ανθρωποκτονία, προκάλεσε οργή μετά από βίντεο που κυκλοφόρησε αυτή την Κυριακή.

Ακτιβιστές συνέκριναν αυτό που συνέβη με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία κάτω από το γόνατο αστυνομικού στη Μινεάπολη της Μινεσότα, τον Μάιο του 2020, πυροδοτώντας τις ιστορικές διαμαρτυρίες για φυλετική δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπόθεση αγγίζει δύο τρέχουσες κρίσεις στο Μεξικό: τη σεξιστική βία που αντικατοπτρίζεται στη δολοφονία περισσότερων από 10 γυναικών την ημέρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και στην κρίση του μεταναστευτικού όπως αποκαλύπτεται από την κράτηση 34.993 παράνομων μεταναστών έως τις 25 Μαρτίου.

“Καταδικάζω και ζητώ δικαιοσύνη για τα ατυχή γεγονότα που συνέβησαν στο Κιντάνα Ροο αυτό το Σαββατοκύριακο. Πράξεις σαν αυτές δεν πρέπει να ατιμώρησαν”, δήλωσε, η επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών Όλγα Σάντσες Κορδέρο.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noticaribe εικονίζει τη γυναίκα να συστρέφεται και να φωνάζει καθώς είναι ακινητοποιημένη, με το πρόσωπο στο έδαφος, ενώ μία αστυνομικίνα είναι γονατισμένη πάνω στην πλάτη της. Την αστυνομικό παρακολουθούν συνάδελφοί της χωρίς να επεμβαίνουν.

Το βίντεο καταγράφει το άψυχο σώμα της γυναίκας, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα με χειροπέδες, να κείτεται μπρούμυτα στον δρόμο. Αστυνομικοί σηκώνουν το πτώμα και το τοποθετούν στην καρότσα ημιφορτηγού της αστυνομίας.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας ανέφερε πως δεν είναι σαφές γιατί συνελήφθη η γυναίκα, προσθέτοντας πως τα αίτια του θανάτου της ερευνώνται. Τρεις αστυνομικοί και μια αστυνομικίνα έχουν ανακριθεί, κατά την ίδια πηγή.

Η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη και την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (CONAVIM) καταδίκασε το συμβάν και τόνισε μέσω Twitter πως οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Αλεχάντρο Ενσίνας, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε την “κατάχρηση εξουσίας” από την αστυνομία.

Η ευρεία και επιδεινούμενη βία κατά των γυναικών προκαλεί εδώ και χρόνια αγανάκτηση στο Μεξικό. Έχουν καταγραφεί μεγάλες διαδηλώσεις φεμινιστριών, συχνά βίαιες, επί των ημερών του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Πηγή: lavanguardia.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα