ΑΘΗΝΑ
03:45
|
19.04.2024
Νέα τοιχογραφία με θέμα τη δίωξη του συνιδρυτή των WikiLeaks και της ελευθερίας του Τύπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Βερολίνο παρουσιάστηκε μια νέα τοιχογραφία αφιερωμένη στον συνιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος σε σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ζητούν την έκδοσή του προκειμένου να τον δικάσουν για κατασκοπεία επειδή έδωσε στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα που του είχε προμηθεύσει ως αναλυτής των ενόπλων δυνάμεων, η Τσέλσι Μάνινγκ.

Η τοιχογραφία έχει τον τίτλο “Παράπλευρη Σταύρωση” υποδηλώνοντας ότι μαζί με τον Ασάνζ διώκεται και τιμωρείται η ελευθερία του Τύπου. Το έργο σε έναν τοίχο ύψους 20 μέτρων δημιούργησαν τρεις καλλιτέχνες που με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Captain Borderline” από το 2019 παρουσιάζουν τα έργα τους στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Τοιχογραφίες με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Στο Βερολίνο ανεγέρθηκε επίσης το 2015 ένα μπρούτζινο άγαλμα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιστότοπος WikiLeaks ανήρτησε τη τοιχογραφία του Ασάνζ στο Βερολίνο στο Twitter.

Το κατηγορητήριο των 18 κατηγοριών καλύπτει τη δραστηριότητα του Ασάνζ από το 2010. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ συνωμότησε με την Μάνινγκ προκειμένου να παραβιάσουν το δίκτυο υπολογιστών του στρατού για να αποκτήσει και να δημοσιεύσει χιλιάδες σελίδες διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα έγγραφα περιελάμβαναν τα ονόματα πληροφοριοδοτών του στρατού, οι οποίες, όταν δημοσιεύτηκαν, “δημιούργησαν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινες ζωές”, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Την περασμένη Κυριακή μήνυμα συμπαράστασης προς τον Ασάνζ απέστειλε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος Α΄.  
Μία βδομάδα νωρίτερα Αυστραλοί βουλευτές συναντήθηκαν με υψηλόβαθμο στέλεχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπέρα με αίτημα την αποφυλάκιση του Αυστραλού πολίτη Τζούλιαν Ασάνζ.

Σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνων στην σκληρή φυλακή των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων (Special Administrative Measures). Στις αρχές του τρέχοντος έτους η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απεφάνθη από την έδρα του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο εναντίον της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, για ιατρικούς λόγους.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα