ΑΘΗΝΑ
20:20
|
19.04.2024
Ήθελε να μετατρέψει τη χώρα του σε ναρκοκράτος, δήλωσε ο εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δικαστής Κέβιν Καστέλ επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Χουάν Αντόνιο “Τόνι” Ερνάντες, ο οποίος είναι ο αδελφός του προέδρου της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, κρίνοντάς τον ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

“Αποδείχθηκε πέραν πάσας αμφιβολίας ότι ο Χουάν Αντόνιο Ερνάντες είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του”, τόνισε ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης επικαλούμενος μάλιστα τις μαρτυρίες πέντε πρώην συνεργατών του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος αδελφός του προέδρου της Ονδούρας δήλωσε λίγο πριν από την ανάγνωση της ποινής πως δεν είναι “προετοιμασμένος για την καταδίκη” του, αλλά ο δικαστής απάντησε πως το σώμα των ενόρκων τον έχει ήδη κρίνει ένοχο από τον Οκτώβριο του 2019.

Σε βάρος του Χουάν Αντόνιο “Τόνι” Ερνάντες είχε ασκηθεί δίωξη για συνέργια στην παράνομη εισαγωγή 185 τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Ο Τόνι Ερνάντες, 42 ετών, πρώην κοινοβουλευτικός, είχε συλληφθεί στο Μαϊάμι τον Νοέμβριο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2019, έπειτα από τη δίκη που διήρκεσε δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών, για ψευδομαρτυρία και για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο δικαστής Κέβιν Καστέλ έκρινε ότι η ισόβια κάθειρξη, σε συνδυασμό με πρόστιμα και κατασχέσεις πόρων 138,5 εκατομμυρίων δολαρίων, “άξιζαν πλήρως” στον κατηγορούμενο, αντί της ποινής 40 ετών κάθειρξης που είχε ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης Πίτερ Μπριλ.

Ο Αμερικανός δικαστής ανέφερε επίσης ο καταδικασθείς έβαζε “σφραγίδες με τα αρχικά του, TH” σε κάποια από τα φορτία των ναρκωτικών. “Υπήρξε μέλος του Κογκρέσου της Ονδούρας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για καλούς σκοπούς, αλλά επέλεξε την απολύτως αντίθετη κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά ο δικαστής Κέβιν Καστέλ.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας βρίσκεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών καθώς στη δίκη του φερόμενου εμπόρου ναρκωτικών Γεοβάνι Φουέντες οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες κάλυπτε εμπόρους ναρκωτικών. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Τζέικομπ Γκατγουίλινγκ δήλωσε ότι ο Φουέντες “δωροδόκησε ακόμα και τον πρόεδρο της Ονδούρας” και έγινε “πανίσχυρος” εξαιτίας αυτής του σχέσης με τον Ερνάντες. “Ο πρόεδρος τον κάλυπτε απολύτως, τον θωράκισε”, είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ονδούρας δήλωσε ότι η οικογένειά του αναμένει τα “οδυνηρά νέα” από τη Νέα Υόρκη και διαβεβαίωσε ότι οι συνεργάτες της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ είπαν ψέματα στο δικαστήριο. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη δίκη του Χουάν Αντόνιο “Τόνι” Ερνάντες επέμεινε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στον στενό δεσμό του κατηγορουμένου και του αρχηγού του κράτους στην Ονδούρα. Υπογράμμισε πως ο Τόνι Ερνάντες συνωμότησε με “ισχυρούς συμμάχους”, ανάμεσά τους “τον αδελφό του, τον πρόεδρο”, για να μετατραπεί η Ονδούρα “ουσιαστικά σε ναρκοκράτος”.

Χθες Τρίτη περίπου τριάντα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, με πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Fuera JOH» («κάτω ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες»). Αντίπαλοι του προέδρου της Ονδούρας είχαν ήδη διαδηλώσει κατά την ολοκλήρωση της δίκης για να απαιτήσουν την παραίτησή του.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα