ΑΘΗΝΑ
02:30
|
17.11.2024
Έχου καταγραφεί 35 περιστατικά θρόμβωσης επί συνόλου 18,1 εκατ. δόσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριάντα νέα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί στη Βρετανία σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHRA).

Η ίδια εποπτική αρχή (MHRA) είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου, τον εντοπισμό 5 περιστατικών θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Την 1η Απριλίου ανέβασε τα περιστατικά θρόμβωσης στον εγκέφαλο σε 22 ενώ ανέφερε και ακόμα 8 περιστατικά θρομβώσεων σε άλλα σημεία επί συνόλου 18,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Ο MHRA έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ο οργανισμός συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, που η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία ανέπτυξε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους οι λήπτες του να παρουσιάσουν θρομβώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ άλλες ξανάρχισαν τις εκστρατείες ανοσοποίησης που διεξάγουν, καθώς η έρευνα για τα σπάνια – αλλά μερικές φορές πολύ σοβαρά – περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του συνεχίζεται.

Με φόντο, τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων ηγετών για τις παρενέργειες του εμβολίου, τις καθυστερήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος σε ολόκληρη την Έυρώπη και τη διαμάχη ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τις προμήθειες με εμβόλια, οι Βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν το τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επιφυλάσσονται απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο, προειδοποιώνγτας ότι το “πάγωμα” της χρήσης του θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους από κορονοϊό.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ μπορεί να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca ακόμη κι αν εξασφαλίσει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, δήλωσε χθες Πέμπτη στο Reuters ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος.

Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, έκρινε ότι η Ουάσινγκτον έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων χάρη τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ανοσοποιηθεί όλος ο αμερικανικός πληθυσμός, πιθανόν ακόμη και για αναμνηστικές δόσεις το φθινόπωρο.

Η AstraZeneca την ίδια ώρα δηλώνει ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων που καταγράφονται δεν είναι τόσες πολλές συγκριτικά με εκείνες που συμβαίνουν στον γενικό πληθυσμό, επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Tέλος, η βρετανοσουηδική εταιρεία σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην αρνητική δημοσιότητα του σκευάσματός της αποφάσισε να το μετονομάσει από τις 26 Μαρτίου σε Vaxzevria. Στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η AstraZeneca επισημαίνεται ότι η μετονομασία του εμβολίου δεν συνεπάγεται και κάποια αλλαγή στη σύνθεση του σκευάσματος.


 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Έρχονται μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Γεωργία: Εκλογική καταμέτρηση τέλος-Αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Το τέλος του πολέμου, ο «ειρηνιστής» Τραμπ και άλλα παραμύθια από τις Ουκρανικές Στέπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα