ΑΘΗΝΑ
01:19
|
20.04.2024
Στο επίκεντρο των έμμεσων συνομιλιών θα τεθεί η πιθανή επαναφορά των δύο χωρών στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στη Βιέννη για έμμεσες συνομιλίες, στο πλαίσιο προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γερμανία και την ΕΕ.

Μολονότι οι συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών δεν θα γίνουν πρόσωπο με πρόσωπο, ο προγραμματισμός τους συνιστά βήμα προόδου στις προσπάθειες να επανέλθουν οι δύο χώρες στη συμφωνία. Δεν είναι ωστόσο γνωστό εάν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν θα περιοριστούν στο πυρηνικό πρόγραμμα ή θα επεκταθούν και σε άλλα ζητήματα (που έχει ήδη θέσει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) όπως είναι το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και ο περιφερειακός ρόλος της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Ιρανοί στην ίδια πόλη…αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο!

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας την εξέλιξη, εξήγησε πως “το Ιράν και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην ίδια πόλη, αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο”.Πρόσθεσε πως θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση “διαμεσολαβητικής διπλωματίας” (shuttle diplomacy) με σκοπό να δημιουργήσουν καταλόγους διαπραγμάτευσης των κυρώσεων που θα μπορούσαν να άρουν οι ΗΠΑ και υποχρεώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφερόμενος στην εξέλιξη με ανάρτησή του στο Τουίτερ ανέφερε ως σκοπό των συνομιλιών “να οριστικοποιηθούν γρήγορα μέτρα άρσης και “πυρηνικά μέτρα για μια χορογραφημένη αφαίρεση όλων των κυρώσεων την οποία θα ακολουθήσει η παύση επανορθωτικών μέτρων από το Ιράν”. “Καμία συνάντηση Ιράν-ΗΠΑ. Είναι αχρείαστη”, είπε.

Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα — μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως είναι καλό που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός.”Μια συμφωνία που θα τηρείται και πάλι από όλους θα είναι ένα ‘συν’ για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και η καλύτερη βάση για συνομιλίες σε άλλα σημαντικά θέματα περιφερειακής σταθερότητας” ανέφερε σε ανακοίνωση.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πλην των ΗΠΑ, είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν διά ζώσης στη Βιέννη την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα