ΑΘΗΝΑ
06:14
|
05.11.2024
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί την Δύση έναντι οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάμειξης στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί την Δύση έναντι οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάμειξης στην Ουκρανία, όπου κλιμακώνεται ή ένταση.

Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγήσει τη Ρωσία σε επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσφκόφ, σήμερα, Παρασκευή (2/4), υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί να βοηθήσει το Κίεβο στον κατευνασμό της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς.

“Χωρίς αμφιβολία, μία τέτοια εξέλιξη (η παρουσία αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία) θα οδηγούσε στην περαιτέρω αύξηση της έντασης κοντά στα ρωσικά σύνορα” τόνισε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

“Φυσικά, θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα από τη ρωσική πλευρά για να για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της ξεκαθάρισε.

 Παράλληλα, κατήγγειλε ως “απαράδεκτες” τις δηλώσεις του Κιέβου περί ετοιμότητας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να στείλουν στρατό στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (1/4) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας “μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας”.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στη γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τις φιλορωσικές αυτονομιστικές ουκρανικές δυνάμεις είναι επίφοβη και ότι πολλές προκλητικές ενέργειες σημειώνονται εκεί.

 “Το να θεωρείται ότι η Ρωσία είναι κάποιου είδος εχθρός είναι απαράδεκτο. Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν. Σε αυτό βασίζεται η θέση μας”, κατέληξε.

Χθες, Πέμπτη (1/4) ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ποτέ δεν έχουν συμμετάσχει ούτε θα συμμετάσχουν σε ένοπλες συγκρούσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Και κατέληξε με νόημα: “Και εμείς, οι ευρωπαϊκές χώρες και όλες οι χώρες του κόσμου δεν θα ήθελαν ανάφλεξη του εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα προβοκάτσιας και προκλητικών βημάτων από τον ουκρανικό στρατό”.

Το Ουκρανικό και η υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ ανακήρυξη του ουκρανικού “αυτοκέφαλου” βαραίνουν μαζί με άλλα σοβαρά ζητήματα την ενδεχόμενη ατζέντα συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά τις απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του Τζο Μπαίντεν για τον Ρώσο πρόεδρο με πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αλλά πραγματική αιτία την γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που κλιμακώνεται από την Ουάσινγκτον με διάφορες προσχηματικές αιτιάσεις.

Στο Ευρωπαϊκό μέτωπο των ρωσοευρωπαϊκών σχέσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, καταγγέλλοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα μάτια στην επαίσχυντη πολιτική του πλήρους διαχωρισμού που ακολουθούν τα κράτη της Βαλτικής και η Ουκρανία.

“Αναμφίβολα δεν μπορούσαμε παρά να επιστήσουμε την προσοχή του Συμβουλίου [Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ] [κατά την 46η σύνοδο] στην απαράδεκτη κατάσταση για τον 21ο αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες που υπέφεραν από την ιδεολογία του φασισμού κλείνουν τα μάτια στην ντροπιαστική πολιτική του πλήρους διαχωρισμού με βάση την αρχή της εθνοτικής και θρησκευτικής σχέσης που ακολουθούν τα κράτη της Βαλτικής και η Ουκρανία”, επεσήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σημειώνεται ότι ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στραυτεύματα στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της χώρας, καθώς και στην Κριμαία, ωστόσο παρατηρητές έχουν συνδέσει τις κινήσεις αυτές με στρατιωτικά γυμνάσια.

Η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014, λίγο καιρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έπειτα από την εξέγερση και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτικές δυνάμεις στο Κίεβο.

Η “επιστροφή” της Κριμαίας στη Ρωσία, μετά από το διάλειμμα μερικών δεκαετιών, όταν εντός της σύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης αφαιρέθηκε το 1954 από τη Ρωσική Ομοσπονδία και “δωρίσθηκε” στην Ουκρανία από τον Σ.Χρουστσόφ, επικυρώθηκε με Δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή έχει βρεθεί στο έδαφος της ιστορικής χερσονήσου. 

Στις 16 Μαρτίου 2014 το 96,57% των κατοίκων της Κριμαίας, που προσήλθαν στις κάλπες υπερψήφισαν την επανένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και μόλις το 2,66% τάχθηκε κατά, καθώς το Κίεβο και η Ουκρανία βυθιζόταν στην πολιτική και κοινωνική κρίση, από την οποία ταλαιπωρείται ως και σήμερα.

Πηγές: Tass, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Παζάρι ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μικρή αμυντική συμφωνία

Βρέθηκε και άλλος άνδρας νεκρός σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας

Σύλληψη 55χρονου με τσεκούρι στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα