O επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ πιστεύει πως η Ευρώπη φοβάται να παίξει επί ίσοις όροις με τη Ρωσία στο τερέν των εμβολίων και ότι δεν “ρίχνει το Sputnik V στην αγορά” επειδή φοβάται τον ανταγωνισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται διστακτική να προχωρήσει στην έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και στην επακόλουθη κυκλοφορία του στην ευρωπαϊκή αγορά εξαιτίας αυτού του φόβου της, διευκρίνισε στο sputnik ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βιάζεται να βάλει το Sputnik V ως ένα πλήρες εμπορικό προϊόν στην αγορά του, γιατί φοβούνται ότι η ζήτησή του θα μειώσει την ζήτηση των προϊόντων που προωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία”, είπε για το ρωσικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το οποίο ήταν το πρώτο εμβόλιο που καταχωρίστηκε κατά του κορονοϊού παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι το Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί σε 59 χώρες στον κόσμο, την στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στο εμβόλιο, η διαδικασία αξιολόγησής του οποίου ξεκίνησε τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Κλεμάν Μπον δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια είχε διαβεβαιώσει επίσης πως το ρωσικό εμβόλιο δεν επηρεάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά ούτε επιδρά στην κληρονομικότητα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλεξάντερ Γκίνσμπουργκ, αποκάλυψε ότι το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για την τροποποίηση του εμβολίου η οποία θα αφορά στις νέες μεταλλάξεις. και η οποία θα καταπολεμά οποιασδήποτε αναδυόμενη παραλλαγής του SARS-COV-2.
Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, το Γκαμαλέγια είναι πανέτοιμο για την επερχόμενη επίσκεψη των εμπειρογνωμώνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Στο πλαίσιο της επίσκεψεις οι απεσταλμένοι του EMA θα επιθεωρήσουν τη διαδικασία παραγωγής του ρωσικού εμβολίου και τις κλινικές δοκιμές του.
Το ρωσικό εμβόλιο έγινε δεκτό με σκεπτικισμό στη Δύση, μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι. Η υψηλή αποτελεσματικότητά του που επισφαγίστηκε τον Φεβρουάριο από την επιθεώρηση The Lancet, έδωσε παγκόσμια το πράσινο φως για την έγκριση και την παραγωγή του σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.