ΑΘΗΝΑ
06:30
|
04.05.2024
Σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, είπε η Αριστοτελία Πελώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και άλλων αξιωματούχων στην Τρίπολη της Λιβύης αύριο Τρίτη, 6 Απριλίου, μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα επισκεφθεί αύριο τη Λιβύη“, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


“Η επίσκεψη η οποία θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα”, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


“Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση(της Συρίας) και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές και κατά συνέπεια στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση” συνέχισε η Αριστοτελία Πελώνη.


“Η επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, στην ασφάλεια με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις”, υπογράμμισε.


“Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της, αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”, κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα επιθυμούσε να κρατήσει την επικείμενη επίσκεψη κρυφή για λόγους ασφαλείας, ωστόσο οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τη λιβυκή πλευρά κατέστησαν αυτό το ενδεχόμενο αδύνατον.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη σχεδιάζεται σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρείται η δημιουργία συνθηκών ομαλότητας στη μεγάλη χώρα, καθώς η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του μεταβατικού συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι (πρώην πρέσβης Λιβύης στην Αθήνα), έχει οριστεί προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Μοχάμεντ αλ Μένφι ήταν ο πρέσβης της Λιβύης, που απέλασε η Αθήνα ως αντίδραση στην υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου καθορισμού θαλασσίων ζωνών, τον Δεκέμβριο του 2019. Παρά  το γεγονός της απέλασης, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι ο Μένφι έχει καλή επικοινωνία με την ελληνική πλευρά. 

Προφανής στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη, αν και αργά, είναι η επαναφορά της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή δύο χρόνια μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ. Θα σημάνει επίσης πιθανή ενίσχυση της ελληνικής παροικίας που παραμένει ιδιαίτερα ενεργή στη Λιβύη, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως στη Βεγγάζη και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να εκπαιδεύει στελέχη των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να συντηρεί δυνάμεις τζιχαντιστών μισθοφόρων από τη Συρία. Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι απηύθυναν πρόσκληση για αποχώρηση “όλων” των ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης.

Ωστόσο, αυτός ο δρόμος, αναμένεται να είναι μακρύς, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) “μάχονται” για την “πίτα” της ανοικοδόμησης στη χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας της χώρας του στη Λιβύη, ενώ η Ιταλία που παραδοσιακά είχε μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, έχει ήδη κάνει τις πρώτες της κινήσεις για συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας αλλά και οδικών έργων. Η Λιβύη βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, ενώ προκειμένου να είναι επιτυχής η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης, Αίγυπτος και Τουρκία θα πρέπει να πετύχουν μια μίνιμουμ συνεννόηση. 


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα