ΑΘΗΝΑ
13:28
|
20.04.2024
Αναστάτωση προκάλεσε στην ΕΕ η επικείμενη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Γερμανίας για την προμήθεια της δεύτερης με το ρωσικό εμβόλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναστάτωση προκάλεσε στην ΕΕ η ανακοινωση του Γενς Σπαν σχετικά με την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Γερμανίας για την προμήθεια της δεύτερης με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα Πέμπτη (8/4) ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, είπε ότι η πρόθεση της Γερμανίας να αγοράσει το Sputnik V δεν ακυρώνει την στρατηγική εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα υπογράψει συμβάσεις (με τη Ρωσία) όπως με άλλους παραγωγούς εμβολίων, όπως η BioNTech. Σε αυτό το πλαίσιο, […] είπαμε ότι θα διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Το πιο σημαντικό, θα συζητήσουμε πότε μπορεί να ξεκινήσει προμήθεια και τι ποσό μπορούμε να λάβουμε” δήλωσε ο Σπαν στο ZDF την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή προσυμφώνου για την παραγγελία 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

Επιπρόσθετα σε παραγγελία ενός εκατομμυρίου δόσεων του Sputnik V σκοπεύει να προχωρήσει και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης Βόρειας Γερμανίας NDR

“Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, έχουμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων που βασίζεται σε διαπραγματεύσεις με ορισμένες εταιρείες που έχουν αναγνωριστεί. Το γεγονός ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αγοράσουν εμβόλια από άλλους παραγωγούς… και αυτό έχει ήδη γίνει στην περίπτωση για παράδειγμα της Ουγγαρίας, δεν σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα” ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ σήμερα.

Υπό αυτό το κλίμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να καθυστερεί στη διαδικασία αξιολόγησης του Sputnik V προκειμένου αυτό να εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε το φλέγον θέμα της καθυστέρησης στην έγκριση του ρωσικού εμβολίου, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι δυσαρεστημένα εξαιτίας της μακράς διαδιακασίας έγκρισης στην οποία υποβάλλεται το Sputnik V από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπό αυτές τις συνθήκες αρκετές χώρες της Ε.Ε. όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία προχώρησαν σε μονομερείς εγκρίσεις του ρωσικού εμβολίου στο εσωτερικό τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα