ΑΘΗΝΑ
17:06
|
20.04.2024
Συνεχίζονται την ερχόμενη βδομάδα οι σύνθετες και έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν στο πολυτελές ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ της Βιέννης από την ερχόμενη βδομάδα αποφάσισαν σήμερα τα μέλη της “Κοινής Επιτροπής” που εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ μονομερώς το Μάιο του 2018.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EEAS), ο ύπατος επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια (EEAS) Ζοζέπ Μπορέ και ο πολιτικός διευθυντής της EEAS, Ενρίκε Μόρα, επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση των διά ζώσης συνομιλιών σήμερα στη Βιέννη παρουσία εκπροσώπων Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας και Ιράν.

Αναφέρουν πως οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις σε “διάφορα επίπεδα” με στόχο “την πιθανή επιστροφή” των ΗΠΑ στην διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (γνωστή και ως JCPOA). Προσθέτουν πως συζήτησαν τεχνικές διαδικασίες για να εξασφαλίσουν την “πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή” της συμφωνίας.

Η Κοινή Επιτροπή ενημερώθηκε για τις προσπάθειες των δύο ομάδων ειδικών (Αμερικανών και Ιρανών) σχετικά με την άρση κυρώσων και την εφαρμογή μέτρων που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τους συμμετέχοντες να καταγράφουν “εποικοδομητικά” βήματα με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος.

Ανανεώνουν τέλος την έμμεση διαπραγμάτευση Αμερικανών και Ιρανών εμπειρογνωμόνων την επόμενη βδομάδα στη Βιέννη, που θα πάρει, όπως φαίνεται, αρκετό χρόνο μέχρις ότου οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την πλευρά του σχολιάζοντας την εξέλιξη ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, πως η χώρα του έχει προτείνει “ένα λογικό μονοπάτι για την πλήρη συμμόρφωση στη συμφωνία JCPOA: αφενός οι ΗΠΑ, που προκάλεσαν την κρίση, να επιστρέψουν πλήρως και πρώτες στη συμφωνία, αφετέρου το Ιράν να ανταποδώσει με ταχύτατη πιστοποίηση της επαναφοράς του στη συμφωνία και τέλος να αρθούν όλες οι κυρώσεις του Τραμπ…

Η απελευθέρωση του κορεατικού τάνκερ

Σε κάθε περίπτωση το θετικό κλίμα που φαίνεται πως επικρατεί στη Βιέννη και η (επί του παρόντος, τουλάχιστον…_) διάθεση πιθανής συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται πως συνέβαλε στην επίτευξη αίσιας κατάληξης της πολύμηνης αντιπαράθεσης μεταξύ Τεχεράνης και Σεούλ με αφορμή την προσωρινή κατάσχεση του νοτιοοκορεατικού τάνκερ Hankuk Chemi στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Το σκάφος είχε κατασχεθεί με πρόσχημα την πιθανή ρίψη χημικών και τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ωστόσο, η πραγματική αιτία φαίνεται πως βρίσκεται στο γεγονός πως οι κορεατικές αρχές εμπόδιζαν το ξεπάγωμα κεφαλαίων ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων που υπήρχαν σε ιρανικούς κρατικούς λογαριασμούς κορεατικών τραπεζών.

Η έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, που αναπτέρρωσε τις πιθανότητες για εξεύρεση λύσης που θα μειώσει την περιφερειακή ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, φαίνεται πως ενθάρρυνε την εξεύρεση λύσης στην ιρανο-κορεατική “εμπλοκή” γύρω από το τάνκερ που είχε κατασχεθεί προσωρινά από τις ιρανικές αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επιχείρησε να “αποσυνδέσει” τις δύο υποθέσεις, υποστηρίζοντας πως η απελευθέρωση του σκάφους και του πληρώματος του HankuK Chemi και η αποδέσμευση των 7 δισ. δολαρίων ιρανικών κρατικών τραπεζικών λογαριασμών “δεν σχετίζονται”. Παρόλα αυτά, αμέσως μετά, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας που επικαλέστηκε το CNN, υποσχέθηκαν πως θα “συμβάλλουν στην αποδέσμευση των χρημάτων” που επιδιώκει η Τεχεράνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα