ΑΘΗΝΑ
19:02
|
25.04.2024
Στο στόχαστρο του ΟΗΕ τα ογκώδη SUV, οι συχνές αεροπορικές πτήσεις και οι “ελίτ των ρύπων”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οι πλούσιοι του κόσμου έχουν χρέος να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 1% των πλουσίων ευθύνεται για την έκλυση υπερδιπλάσιας ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 50% των πιο φτωχών κρατών του κόσμου. Την περίοδο από το 1990 έως το 2015 το 5% της επονομαζόμενης “ελίτ των ρύπων” ευθυνόταν για το 37% της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι πλούσιοι πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν με αυτοκίνητα τύπου SUV, ακόμα κι αν είναι ηλεκτροκίνητα, να περιορίσουν τα αεροπορικά τους ταξίδια και να αποφασίσουν να μονώσουν τα σπίτια τους.

Η έκθεση συντάχθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ από την Επιτροπή Βιωσιμότητας και Αλλαγής Συμπεριφοράς, η οποία εδρεύει στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια επιτροπή με 31 μέλη, η οποία μελετά τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε σχέση με το περιβάλλον. Επικριτές του έργου της εν λόγω επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μέσω της ανάπτυξης και εξέλιξης της τεχνολογίας και όχι με την υιοθέτηση και εφαρμογή αντιδημοτικών μέτρων.

Ο επικεφαλής της έκθεσης, καθηγητής Πίτερ Νιούελ, δήλωσε στο BBC: “Είμαστε 100% υπέρ των τεχνολογικών βελτιώσεων και της δημιουργίας πιο αποδοτικών προϊόντων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει παράλληλα να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”. Ο Βρετανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ τόνισε ότι μια καλή αφετηρία είναι η μείωση της υπερκατανάλωσης. “Όλοι πρέπει να αισθανθούν μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο και να αποτελέσουν το παράδειγμα για τους πιο φτωχούς”, σημείωσε ο Πίτερ Νιούελ.

“Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθείται τα 20-30 τελευταία χρόνια και το οποίο προκαλεί την έκλυση μεγάλων ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ιδιαίτερα άνισο δεν ωφέλησε τους πιο φτωχούς του κόσμου”, είχε δηλώσει προ μηνών ο Τιμ Γκορ επικεφαλής πολιτικής και έρευνας της Oxfam.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα