ΑΘΗΝΑ
07:54
|
20.04.2024
Αίρονται οι περιορισμοί για τις πτήσεις από χώρες της Ε.Ε. καθώς και από τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ΗΑΕ, τη Σερβία και το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προχωρά η κυβέρνηση, από την Παρασκευή 16 Απριλίου εν όψει του επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού που έχει ανακοινωθεί για την 14η Μαΐου.

Έτσι αίρονται οι περιορισμοί για τις πτήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από πέντε ακόμη κράτη -Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι για τους εμβολιασμένους Ισραηλινούς ταξιδιώτες ισχύει από τις 25 Μαρτίου οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.

Ωστόσο, σ’ αυτό το στάδιο οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο σε εννέα ελληνικά αεροδρόμια (της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κέρκυρας), ενώ από τις 14 Μαϊου θα επιτρέπονται οι πτήσεις εξωτερικού σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών πρίν το μεγάλο ορόσημο της 14ης Μαίου γίνεται καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και θα καταστεί δυνατό να διορθωθούν τα προβλήματα που, ενδεχομένως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα.

Το “πείραμα” των 189 Ολλανδών

Ωστόσο το τουριστικό “πείραμα” με τους 189 Ολλανδούς τουρίστες που έφθασαν τη Δευτέρα (12/4) στη Ρόδο, δεν εντάσσεται στο στάδιο του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, καθώς αυτοί θα παραμείνουν σε επταήμερη καραντίνα, εντός του ρισόρτ όπου και θα φιλοξενηθούν.

Οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του Mitsis Grand Beach Hotel, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν θα υπάρχει κανένας άλλος πελάτης στο ξενοδοχείο.

Υπενθυμίζεται ότι το “πείραμα”, υποστηρίζεται επίσημα κι από το ολλανδικό κράτος, το οποίο ευελπιστεί να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο είναι πλέον εφικτός και ασφαλής ο τουρισμός για τους πολίτες της χώρας.

Tο εν λόγω «πείραμα», ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από ολλανδικό ταξιδιωτικό γραφείο και αφού δόθηκε το το «πράσινο φώς» από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπουργείο Τουρισμού) προχώρησε στην πραγμάτωσή του.

Τι θα ισχύει από τις 16/4

Η είσοδος στην Ελλάδα σ’ αυτό το πρώτο στάδιο του ανοίγματος, θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.

– Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.

– Ταυτόχρονα, 24 ώρες πριν ταξιδέψει, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF..

Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους ελέγχους. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με Covid-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, δύο σταθμοί εισόδου από τη Βουλγαρία σε Προμαχώνα και Νυμφαία, θα λειτουργούν κατά την αρχική αυτή φάση του ανοίγματος. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και με τις πτήσεις, με το γενικότερο άνοιγμα στις 14 Μαΐου, η διέλευση θα είναι δυνατή επιπλέον και από τους λοιπούς συνοριακούς σταθμούς.

Για όσο διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα