ΑΘΗΝΑ
14:21
|
26.04.2024
"Αυτό που κάνατε ονομάζεται πυρηνική τρομοκρατία, αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο",διεμήνυσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση του Ιράν να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60% μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στη Νατάνζ αποτελεί απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην πυρηνική τρομοκρατία του Ισραήλ, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί.

“Είναι η απάντηση στη μοχθηρία σας”, τόνισε ο Χασάν Ροχανί μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. “Αυτό που κάνατε ονομάζεται πυρηνική τρομοκρατία, αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο”, διεμήνυσε απευθυνόμενος στο Ισραήλ, το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί ότι ευθύνεται για την δολιοφθορά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ την περασμένη Κυριακή.

“Οι υπεύθυνοι ασφαλείας αναμένεται να μας δώσουν την τελική τους έκθεση (για το τι συνέβη στη Νατάνζ), όμως φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σιωνιστικό έγκλημα”, πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

“Θέλετε να βρεθούμε με άδεια χέρια στις διαπραγματεύσεις (σ.σ. που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), όμως θα πάμε με ακόμη περισσότερα χαρτιά”, συνέχισε.

“Φυσικά οι δραστηριότητές μας θα παραμείνουν ειρηνικές και μόνο ειρηνικές και υπό την επίβλεψη της ΙΑΕΑ”, κατέληξε ο Ρουχανί, είτε πρόκειται για “τις δραστηριότητές μας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 60% είτε σε 20%”.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρεσβευτής στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60% “από την επόμενη εβδομάδα”.

Το Ιράν ανακοίνωσε την πρόθεσή του αυτή χθες Τρίτη. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν χθες το βράδυ “και προβλέπουμε ότι θα έχουμε συγκεντρώσει το προϊόν (στις δύο συσκευές φυγοκέντρησης) την επόμενη εβδομάδα”, έγραψε στο Twitter ο Καζέμ Γκαριμπαμπαντί.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν για τις προθέσεις του.

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ιράν, παρά την ανακοίνωση της Τεχεράνης.

“Ασφαλώς ανησυχούμε με αυτές τις προκλητικές ανακοινώσεις”, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και το να έχουμε συνομιλίες, ακόμη και έμμεσες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε μια λύση”, πρόσθεσε.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο κατά 20%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 3,67% που ορίζεται στη διεθνή συμφωνία (JPCOA) που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Οι συζητήσεις για τη διάσωση της συμφωνίας αυτής επρόκειτο να ξαναρχίσουν αύριο στη Βιέννη, αλλά αναβλήθηκαν για την Πέμπτη.

Η επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας του 2015 “καθώς και η διπλωματική διαδικασία που ξαναρχίζει στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, ανέφερε από την πλευρά του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία: Να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση του JCPOA

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιανόφ σχολιάζοντας την απόφαση του Ιράν να εμπλουτίσει το ουράνιο στο 60%, δήλωσε την Τετάρτη (14/04) ότι είναι απαραίτητο η εστίαση, όχι στις τρέχουσες δυσκολίες, αλλά στην αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA).

” Περιττό να πούμε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό, αλλά έχουμε συνηθίσει να σκαφτόμαστε φιλόδοξα. Πρέπει να επικεντρωθούμε όχι στις τρέχουσες δυσκολίες, αλλά στην αποκατάσταση του JCPOA. Εάν πετύχουμε, αυτό και άλλα προβλήματα θα επιλυθούν στο εγγύς μέλλον” έγραψε σε ο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Tην Κυριακή (11/04), μια έκρηξη έξω από την πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ έκλεισε προσωρινά την τροφοδοσία της. Εκεί εμπλουτίζεται ουράνιο για ιατρικούς σκοπούς και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο επικεφαλής του του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), Αλί Άκμπαρ Σαλέχι, χαρακτήρισε το ατύχημα “πυρηνική τρομοκρατία”.

Το ισραηλινό δίκτυο KAN, ανέφερε -επικαλούμενο πηγές των Υπηρεσιών Πληροφοριών- ότι η ιρανική εγκατάσταση στη Νατάνζ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, την Κυριακή (11/04), με τη συμμετοχή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα