ΑΘΗΝΑ
11:53
|
25.04.2024
Μελέτη που έγινε στην Αργεντινή αποκαλύπτει ισχυρή ανοσοαπόκριση ακόμη και με μία μόνο δόση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή ανοσοαπόκριση ακόμη και με μία μόνο δόση προκαλεί το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V. Αυτό αποκαλύπτεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του πρώτου σταδίου μιας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή, από επικεφαλής ερευνητές του CONICET και υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η μελέτη έδειξε ότι το 94% των ατόμων που έλαβαν μία δόση του εμβολίου παράγουν συγκεκριμένα αντισώματα. Επιπλέον, τα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και έλαβαν μόνο μία δόση παράγουν πέντε φορές περισσότερα αντισώματα από τα άτομα που δεν είχαν νοσήσει και που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό πρόγραμμα των δύο δόσεων.

“Μια παγκόσμια ανάλυση της ανοσολογικής απόκρισης που προκλήθηκε από το εμβόλιο Sputnik V, στην οποία συμμετείχαν 288 άτομα, δείχνει ότι το 94% εμφάνισε αντισώματα μετά τη λήψη μίας μόνο δόσης”, ανέφερε η κυβέρνηση της Αργεντινής την Τρίτη.

Ομοίως, η μελέτη αποκάλυψε ότι το 96% των ατόμων κάτω των 60 ετών εμφανίζουν αντισώματα εντός 21 ημερών από την πρώτη δόση. Στους ηλικιωμένους, το ποσοστό αυτό είναι 89%.

Συγκεκριμένα, 61 συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19 και σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν 4,6 φορές περισσότερα αντισώματα μετά τη λήψη του ρωσικού εμβολίου από τους υπόλοιπους.

Μετά και από τις δύο δόσεις του Sputnik V, το 100% των ατόμων ανέπτυξε αντισώματα, όπως αναφέρεται επίσης στη σχετική μελέτη.

Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν στραφεί στο εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας εν μέσω φόβων ότι θα μείνουν πίσω στην παγκόσμια κούρσα προμήθειας των εμβολίων. Καθώς πολλές ισχυρότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες προμήθειας εμβολίων με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαπραγμάτευσή τους με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και δυσκολίες να εξασφαλίσουν τον επαρκή εφοδιασμό τους με εμβόλια.

Στις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που στράφηκαν στο Sputnik V, ανέφεραν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, καθώς υπήρχε προθυμία από τη Ρωσική πλευρά για συμβόλαια με λιγότερο απεχθείς όρους αλλά και προσφορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Η υψηλή αποτελεσματικότητά του Sputnik V (91,6%) που επισφαγίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το περιοδικό The Lancet (ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο) έδωσε το πράσινο φως για την χρήση και την παραγωγή του εμβολίου σε 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων της ΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik V στις 4 Μαρτίου. Ωστόσο, η αίτηση αδειοδότησης του Sputnik V εξακολουθεί να εξετάζεται μέχρι σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα