Σάλος προκλήθηκε στο διαδίκτυο με το νέο επικό σαρδάμ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν που αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, “Κλούτιν”.
Αν και διόρθωσε γρήγορα το φραστικό λάθος, το “Κλούτιν” διασκέδασε τους χρήστες που έσπευσαν να εντάξουν τη νέα λεκτική γκάφα του Μπάιντεν στη λίστα με τα προεκλογικά σαρδάμ του και τις “εκπτώσεις” της μνήμης του (βλ. Καμάλα Χάρις -“Πρόεδρος Χάρις” κτλ).
“Έκανα επίσης σαφές στον Πρόεδρο Κλούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ακλόνητες στην υποστήριξη των συμμάχων μας στην Ευρώπη” είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κι ενώ αναφερόταν στις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας, μπέρδεψε τη λέξη “escalation” (“κλιμάκωση”) με τη λέξη “vaccination” (“εμβολιασμός”).
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο “εμβο” – κλιμάκωσης και σύγκρουσης με τη Ρωσία. Θέλουμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση”, συνέχισε ο Μπάιντεν.
Τα παραπώνω σαρδάμ έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος που πραγματοποίησε με αφορμή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του “ειλικρινή και σεβαστό”, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ευθύνη των δύο πλευρών για την παγκόσμια σταθερότητα.
“Είμαστε δύο μεγάλες χώρες με σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την παγκόσμια σταθερότητα. Ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ έχουμε σοβαρή ευθύνη για την οικοδόμηση των σχέσεών μας, παίρνω αυτήν την ευθύνη πολύ σοβαρά, είμαι βέβαιος ότι το εκλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο” είπε.
“Έκανα σαφές στον Πρόεδρο Πούτιν ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με κυρώσεις, αλλά αποφάσισα να μην το κάνω αυτό, αποφάσισα να ενεργήσω αναλογικά. Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αρχίσουν έναν κύκλο κλιμάκωσης και σύγκρουσης με τη Ρωσία. Θέλουμε σταθερές, προβλέψιμες σχέσεις”, συνέχισε.
Aφού εξέφρασε την ανησυχία του για το “μέτωπο” της Ουκρανίας και τη . “συσσώρευση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία και την κατεχόμενη Κριμαία”, κάλεσε τον Πούτιν “ν’ αποφύγει την κλιμάκωση.
“Ζήτησα έντονα να αποφευχθεί η οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, τώρα είναι απαραίτητο να μειωθεί η ένταση”, είπε.
Τέλος χαρακτήρισε τον Nord Stream 2 “πρόβλημα” που εξακολουθεί να παραμένει, διευκρινίζοντας πως παρότι αντιτίθεται στο έργο, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στον αγωγό για να μην επηρεαστούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη (15/4) ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών από την Ουάσινγκτον με το πρόσχημα πως ήταν αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον σχετικά με την εκλογική παρέμβαση της Μόσχας και την φερόμενη συμμετοχή της στην κυβερνοεπίθεση μέσω του λογισμικού της SolarWinds το 2020.
Το σκάνδαλο αφορούσε εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση κατά μεγάλου αριθμού αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Η SolarWinds είχε επιβεβαιώσει πως το Orion – το λογισμικό διαχείρισης δικτύου που αποτελεί τη ναυαρχίδα της- είχε χρησιμοποιηθεί ως “κερκόπορτα” για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας. Οι χάκερ εισήγαγαν κακόβουλο κώδικα στα software updates του, φτάνοντας σε περίπου 18.000 πελάτες- μεταξύ των οποίων αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη. Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα μιας συνάντησης των δύο ηγετών στο άμεσο μέλλον και εξέφρασε το ενδιαφέρον για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και για τη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας.
Πριν ανακοινωθούν οι απελάσεις των Ρώσων από τις ΗΠΑ και οι νέες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρίες και οργανισμούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε προειδοποιήσει με αντίποινα.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, καταδίκασε την κίνηση της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί βάσει της αρχής της ανταποδοτικότητας προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά της.
Πηγές: RT, Tass