ΑΘΗΝΑ
07:50
|
20.04.2024
Στη δημοσιότητα το βίντεο της αστυνομίας με τον θανάσιμο πυροβολισμό του Άνταμ Τολέντο – “Οδυνηρές εικόνες” είπε η δήμαρχος της πόλης των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Σικάγου έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ( από κάμερα προσαρμοσμένη στη στολή αστυνομικού), το οποίο έχει καταγράψει τη στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί εν ψυχρώ ένα αγόρι, ηλικίας 13 ετών, ενώ έχει σηκώσει τα χέρια του ψηλά και φαίνεται να είναι άοπλος. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου. Η δήμαρχος του Σικάγου, Λόρι Λάιτφουτ, χαρακτήρισε τις εικόνες στο βίντεο “οδυνηρές”.

Στο βίντεο ο αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει στον 13χρονο: “Αστυνομία, σταμάτα. Σταμάτα αλλιώς θα ρίξω” πριν πυροβολήσει τον Άνταμ Τολέντο στον θώρακα. Ο έφηβος δείχνει να είναι άοπλος, έχει σηκώσει τα χέρια του ψηλά, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία υπήρχε ένα πιστόλι κοντά στο σημείο, όπου ο 13χρονος έπεσε νεκρός. Εκτός από την αστυνομία και ο εισαγγελέας του Σικάγου έχει δηλώσει ότι ο έφηβος ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε. 

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Ο αστυνομικός φαίνεται να πετάγεται από το περιπολικό και να καταδιώκει τρέχοντας τον 13χρονο ισπανόφωνο έφηβο σε ένα σκοτεινό στενό ενώ ένα άλλο άτομο φερόμενο επίσης ως ύποπτο εξαφανίζεται από το πεδίο της κάμερας. Ο αστυνομικός ζητά από τον νεαρό να του δείξει τα χέρια. Ο 13χρονος γυρίζει σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, ο αστυνομικός φωνάζει “ρίξ΄το” και πυροβολεί. Το όλο περιστατικό διήρκησε 19 δευτερόλεπτα. Ο αστυνομικός αμέσως κάλεσε ασθενοφόρο. Στο σημείο μετέβησαν στη συνέχεια κι άλλοι αστυνομικοί.

Διαδηλώσεις χωρίς μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Σικάγου μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ενώ η δήμαρχος της πόλης απηύθυνε έκκληση για “ψυχραιμία και ηρεμία”.

Η εισαγγελία του Σικάγου αναφέρει ότι ο 13χρονος ήταν μαζί με τον 21χρονο Ρούμπεν Ρομάν, ο οποίος νωρίτερα είχε ανοίξει πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για τους πυροβολισμούς και ένα περιπολικό μετέβη στο σημείο, όπου 19 δευτερόλεπτα αργότερα σκοτώθηκε ο Άνταμ Τολέντο.

Ο 21χρονος Ρομάν προσήχθη ενώπιον της Δικαιοσύνης το περασμένο Σάββατο και σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη οπλοχρησία και για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η αντίδραση της Δημάρχου

Η Λόρι Λάιτφουτ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο. “Με απλά λόγια, σταθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων για τον Άνταμ. Δεν πρέπει να χαθεί καμία άλλη ζωή νέου ανθρώπου στην πόλη μας”, είπε η δήμαρχος του Σικάγου και πρόσθεσε, “ζούμε σε μια πόλη που έχει μια μακρά και τραυματική για όλους ιστορία περιστατικών αστυνομικής βίας. Παρόλο που δεν έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές πληροφορίες για να γίνουμε οι δικαστές ή οι ένορκοι αυτού του τελευταίου περιστατικού, είναι δικαιολογημένη η οργή του κόσμου καθώς βλέπουν να επαναλαμβάνεται μια τόσο οικεία τακτική από την πλευρά των αστυνομικών αρχών”.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και η οικογένεια του 13χρονου θύματος. Η δικηγόρος της οικογένειας Αντίνα Βάις Ορτίς δήλωσε ότι ο Άνταμ ήταν άοπλος τη στιγμή που ο αστυνομικός πυροβόλησε. “Αυτό είναι 100% βέβαιο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν έφερε κάποιο όπλο πριν τον ακινητοποιήσει ο αστυνομικός”, είπε η δικηγόρος στην εφημερίδα Σικάγο Τρίμπιουν. Ο αστυνομικός έχει προσωρινά τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Είναι 34 ετών με εμπειρία έξι ετών στο αστυνομικό σώμα και δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα κατηγορηθεί για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ή άσκηση υπέρμετρης βίας.

Το βίντεο αυτό είναι “φρικιαστικό, τραυματικό”, αποτελεί “άλλη μια υπενθύμιση της επιδημίας της αστυνομικής βίας που συνεχίζουμε να υπομένουμε στην Αμερική και της επείγουσας ανάγκης να υπάρξει μεταρρύθμιση της αστυνομίας”, σχολίασε ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ. Η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν με τις κατηγορίες της δολοφονίας και ανθρωποκτονίας του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζεται στη Μινεάπολη.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα