ΑΘΗΝΑ
05:06
|
05.05.2024
Εξήγησε ότι το γαλλικό πλοίο είχε καταθέσει αίτημα για έρευνες από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απέρριψε το απόγευμα “οιεσδήποτε τουρκικές αιτιάσεις” σε σχέση με τη δραστηριότητα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα από τις εντυπώσεις που προκάλεσε νωρίτερα σήμερα η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη που ουσιαστικά χαρακτήρισε πρόβλημα της Γαλλίας (!) την χτεσινή απειλή από τουρκικό πολεμικό σε γαλλικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Οποιοεσδήποτε αιτιάσεις της Τουρκίας τις απορρίπτουμε”, ανέφερε ο εκπρόσωπος και τόνισε πως στην περιοχή όπου κινήθηκε αρμόδιος για να εκδώσει NAVTEX ήταν ο σταθμός του Ηρακλείου.

Ερωτηθείς σχετικά με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, ο Παπαϊωάννου σημείωσε ότι είχε κατατεθεί αίτημα για να κάνει έρευνες από το Δεκέμβριο. Ξεκίνησε από το Ιόνιο για να πάει νότια της Κρήτης, προσθέτοντας πως τώρα βρίσκεται μεταξύ Καρπάθου και Κάσου.

Κατά τα άλλα ο Παπαϊωάννου στη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών δήλωσε πως η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της είναι “βασική επιδίωξη της Ελλάδας”. Ανέφερε ότι αυτός ήταν και ο κεντρικός στόχος της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όπως επίσης ήταν η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και της ΕΕ -Τουρκίας.

“Δεν μπορούμε να κρύβουμε ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση και κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της για τα διάφορα ζητήματα” είπε ο Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: “Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πάγιες ελληνικές θέσεις. Αρκετές φορές δεν υπάρχει σύγκλιση, αλλά βεβαίως η πρόθεσή μας είναι ότι προσπαθούμε να βρούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα οι σχέσεις αυτές”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επιβεβαίωσε πως έγιναν δεκτά από τους Τούρκους αξιωματούχους και τα 15 σημεία που πρότεινε η ελληνική πλευρά με στόχο την συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ανέφερε επίσης πως ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης θα είναι ο συντονιστής για τα θέματα αυτά.

“Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη”

Ο Παπαϊωάννου έκανε εκτενή αναφορά στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με Λίβυους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τρίπολη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, αλλά και κατά τη συνάντησή του με το Λίβυο Πρόεδρο Αλ Μένφι το Σάββατο.

Τα βασικά σημεία που τονίστηκαν σε αυτές τις επαφές είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη, τόσο με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη όσο και με το άνοιγμα του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι η πρώτη χώρα που ξανανοίγει προξενική αρχή στη Βεγγάζη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ανάγκη προετοιμασίας της Λιβύης για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θέλει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. “Απαραίτητο στοιχείο για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι η διατήρηση της ανακωχής και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη”, σημείωσε.

Μετέφερε τη θέση του υπουργού Νίκου Δένδιας πως η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Λιβύης και πως οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εμπειρία στη Μέση Ανατολή μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετέφερε τη θέση της Ελλάδας, που είναι και θέση της ΕΕ, ότι αυτό “είναι άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε η ανάγκη να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω κίνηση, ενώ ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής ήταν ξεκάθαρος ότι αυτό δεν θα κυρωθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα