ΑΘΗΝΑ
00:38
|
06.05.2024
Οι εργασίες του 8ου συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα ανήμερα της 60ής επέτειο από τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εξέλεξε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου συνεδρίου του, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα ανήμερα της 60ής επέτειο από τη νίκη του επαναστατικού στρατού στον Κόλπο των Χοίρων μετά την εισβολή των δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του 8ου συνεδρίου ήταν η ανακοίνωση της αποχώρησης του Ραούλ Κάστρο από την ηγεσία του κόμματος. Στην εναρκτήρια ομιλία του το ιστορικό στέλεχος του Κ.Κ. της Κούβας αδελφός του Φιντέλ Κάστρο κατήγγειλε τον αμείλικτο οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ των τελευταίων 60 ετών σε βάρος της χώρας του και εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να υπηρετεί το κόμμα ως ένας επαναστάτης μαχητής του.

Το Συνέδριο επικύρωσε τη δέσμευση του κόμματος για την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας με όραμα τη δημιουργία μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, δημοκρατικής, ευημερούσας και βιώσιμη Κούβας. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις με στόχο το άνοιγμα κάποιων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19, χαρακτηρίστηκαν από το συνέδριο ως μια απαραίτητη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας πάνω στις αρχές του σοσιαλιστικού μοντέλου.  Ο πρωθυπουργός της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο, υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται άμεσα με τις θεμελιώδεις αρχές του νέου συντάγματος της νησιωτικής χώρας.

Η θεματολογία της πρώτης Επιτροπής αφορούσε στα οικονομικά – κοινωνικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από το 7ο συνέδριο ως σήμερα και τις προβλέψεις για συνέχιση της προόδου στην ανάπτυξη της χώρας, την αξιολόγηση της διαδικασίας εφαρμογής από το 6ο Συνέδριο των κατευθυντηρίων γραμμών της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης, την πρόταση επικαιροποίησης της αντίληψης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Κούβας, το καθεστώς συμμόρφωσης με την Οικονομική – Κοινωνική Στρατηγική για την προώθηση της Οικονομίας και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Η δεύτερη Επιτροπή ασχολήθηκε με τη λειτουργία του Κόμματος, την ιδεολογική δραστηριότητα και τους δεσμούς με τις μάζες. Η τρίτη Επιτροπή εξέτασε την αξιολόγηση της πολιτικής στελεχών του Κόμματος, της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, των μαζικών οργανώσεων, του κράτους και της κυβέρνησης.

Η επιτροπή επίσης θα εκλέξει τον αντικαταστάτη 89χρονου Ραούλ Κάστρο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ. Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο νυν πρόεδρος της Κούβας και μέλος του ΠΓ του κόμματος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούδες.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα