ΑΘΗΝΑ
03:18
|
26.04.2024
Στο στάδιο σύνταξης πιθανής απόφασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν φαίνεται πως εισέρχονται οι διαπραγματευτικές ομάδες αμφοτέρων χωρών στη Βιέννη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Πρόοδο” στις έμμεσες συνομιλίες Ιρανών και Αμερικανών που διαδραματίζονται, σήμερα, για τρίτη βδομάδα στο Γκραντ Οτέλ της Βιέννης διέκρινε σήμερα ο Ρώσος διπλωματικός εκπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σημειώνοντας “με ικανοποίηση” πως οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στο στάδιο της σύνταξης σχεδίου πιθανής απόφασης.

“Οι πρακτικές λύσεις βρίσκονται ακόμη μακριά, αλλά πλέον πήγαμε από τη γενικολογία στη συμφωνία συγκεκριμένων βημάτων ως προς την επίτευξη του στόχου” δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης σύμφωνα με την εμιρατινή ηλεκτρονική έκδοση The National.

Ωστόσο, ο ίδιος λίγο αργότερα επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Τουίτερ την συνάντηση που είχε σήμερα με Αμερικανούς διπλωμάτες με στόχο την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησε μονομερώς ο πρόεδρος Τραμπ το Μάιο του 2018.

Θετικές δηλώσεις έκανε αργότερα και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαίντ Κχατιμπζαντέχ, που διαπίστωσε επίσης “ορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες”. Εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτικός τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει και επίλυση των διαφορών.

“Νομίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι ενέργειες του Ιράν εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας και πως θα τερματιστούν όταν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και εμείς πιστοποιήσουμε αυτό το γεγονός” κατέληξε μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πάντως “εποκοδομητικές” χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη Βιέννη και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, αν και συμπλήρωσε με νόημα πως οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις εκτός και εάντο Ιράν επιστρέψει πλήρως στη συμφωνία “με σαφήνεια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα