ΑΘΗΝΑ
22:06
|
19.04.2024
Μεταβαίνει για διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον ο Τζοv Σάλιβαν. Επιστρέφει στη Μόσχα "τις ερχόμενες εβδομάδες".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά θα επιστρέψει στη Μόσχα “τις επόμενες εβδομάδες” για να πάει στην Ουάσινγκτον και να επιστρέψει στη Μόσχα “τις προσεχείς εβδομάδες”, ανέφερε το Axios, επικαλούμενο εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Νωρίτερα τη Δευτέρα (19/04) αναφέρθηκε ότι ο Σάλιβαν δεν σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Ρωσία παρά τις συστάσεις της Μόσχας να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, και πως αν η Ρωσία θέλει ο Τζον Σάλιβαν να φύγει από τη Μόσχα, “θα πρέπει αυτός να εξαναγκαστεί”.

“Ο πρέσβης Σάλιβαν θα επιστρέψει στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα για να επισκεφτεί την οικογένειά του και να συναντηθεί με μέλη της νέας διοίκησης με τα οποία δεν είχε την ευκαιρία να συσκεφθεί, αφότου συμφώνησε να συνεχίσει να υπηρετεί στη θέση του επ ‘αόριστον”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Axios.

“Θα επιστρέψει στη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή (16/04) ότι η Μόσχα έχει συστήσει στον Τζον Σάλιβαν “να πάει στην πρωτεύουσά του για λεπτομερείς και σοβαρές διαβουλεύσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση, στις ήδη τεταμμένες, σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ αυξήθηκε αφότου δέκα Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ από το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, με διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν στις 15/4/21.

Σε απάντηση η Μόσχα κάλεσε 10 Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη Ρωσία.

Επίσης, ακυρώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα ταξίδια υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ και η κυκλοφορία τους σε όλη τη χώρα ήταν περιορισμένη, καθώς και το έργο των αμερικανικών κονδυλίων που ελέγχονταν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο διάταγμα ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την επιβολή κυρώσεων σε 32 οντότητες και πρόσωπα κατηγορούμενα για παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2020 που είχνα να κάνουν με το χακάρισμα της SolarWinds και τις κυβερνοεπιθέσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα