ΑΘΗΝΑ
18:31
|
26.04.2024
Διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα και Ναύπλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέχιση των κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας με αίτημα την ασφαλή επιστροφή στην εργασία τους.

Στην Αθήνα η σημερινή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι έφτασαν με μικρή πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση στο αίτημά τους. Εκπρόσωπος του υπουργού είπε σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων ότι θα ανακοινωθούν μέτρα πριν από την επίσημη έναρξη του τουρισμού.

“Όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα – Κάτω τα χέρια από το 8ωρο”, “Επίδομα για όλους όσο ο μισθός”, “Μαζικός δωρεάν κοινωνικός τουρισμός” ανέφεραν τα πανό, τα οποία συνοψίζουν τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο.  

Συγκέντρωση και μοτοπορεία στη Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία από τον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού ξεκίνησαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στη συνέχεια μοτοπορεία προς το κτίριο του Διοικητηρίου, πραγματοποίησαν διανομείς και εργαζόμενοι στον επισιτισμό, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Οι διανομείς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε “μια σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά”, ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων προστασίας από τη νόσο Covid-19 ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού και της εστίασης. Μεταξύ άλλων, ζητούν τη διενέργεια τεστ διάγνωσης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και όχι να τα κάνουν οι ίδιοι και προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού.

Συλλαλητήριο στα Χανιά

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα έξω από το Εργατικό Κέντρο από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων και το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων. Στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχε και ο ΣΕΠΕ Χανίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα της διαμαρτυρίας ήταν μεταξύ άλλων τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι τους στους συγκεκριμένους κλάδους αλλά και η κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας.  Μετά τη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης. 

Κινητοποίηση σε Πάτρα και Ναύπλιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποίησαν στην πλατεία Γεωργίου τα μέλη του Σωματείου Μαγείρων Επισιτισμού Τουρισμού . Με ανακοίνωση τους τονίζουν ότι: “Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας, φορείς και σωματεία από άλλους κλάδους, φοιτητικούς συλλόγους και όλο το δημοκρατικό κόσμο της πόλης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση”.

Μέλη του Σωματείου Καφεζυθεστιατορίων Ξενοδοχείων Ύπνου Ναυπλίου και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό , πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το πρωί στον κόμβο Ενδεκάτης στο Ναύπλιο. Σε ανακοίνωση τους τα μέλη του Σωματείου ανέφεραν:

“Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας γιατί μόνο εμείς ενωμένοι και δυνατοί οι εργαζόμενοι μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Για εμάς είναι μονόδρομος να ξεσηκωθούμε απέναντι στην κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Απορρίπτουμε τη λογική του συμβιβασμού, του λεγόμενου «κοινωνικού εταιρισμού» που προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ως την αιτία που μας οδήγησε σε νέες απώλειες στα δικαιώματα μας. Στην ‘ατομική ευθύνη’ απαντάμε συλλογικά, μαζικά, μαχητικά μέσα από τα σωματεία μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου:

-Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Καμία απόλυση.

-Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, με παύση πληρωμών σε ΔΕΚΟ, εφορία, τράπεζες, για τους εργαζόμενους του κλάδου που έχουν μείνει με λειψό ή χωρίς καθόλου εισόδημα.

-Συλλογικές συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και για αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

-Να παρθούν μέτρα στήριξης για τις εργαζόμενες μητέρες (επιδόματα για τη φύλαξη των παιδιών μέχρι να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με όλα τα μέτρα στήριξης, άδειες ειδικού σκοπού).

-Άμεση ενίσχυση και στελέχωση του Σ.Ε.Π.Ε

-Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Με πληροφορίες από Αυγή, voria.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, achaianews.gr, Νέα Κρήτη, argolikeseidhseis.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα