ΑΘΗΝΑ
13:09
|
17.05.2024
Η Γερμανία θα ξεκινήσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν από τις 4 Ιουλίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία προωθούσαν από το 2020 οι ΗΠΑ και η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, αναβλήθηκε επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ανέφεραν τρεις πηγές.

“Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν θα πραγματοποιηθεί στην καθορισμένη ημερομηνία επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραστούν”, δήλωσε Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αναβολή επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες πηγές. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας αξιωματούχος από χώρα που συμμετείχε στον σχεδιασμό της συνόδου. Δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα ημερομηνία για τη διάσκεψη.

Στόχος της διάσκεψης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Απριλίου, ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών και λοιπών ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι θα συνεχιστούν οι ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης στο Αφγανιστάν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες απείλησαν πρόσφατα ότι αν δεν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών μέχρι την 1η Μαΐου θα εξαπολύσουν επιθέσεις. Οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τις αφγανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο. Ανέτρεψαν γρήγορα και εκδίωξαν από την Καμπούλ τους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορούσαν ότι έδωσαν ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν.

Την περίοδο 2010-11 περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό τους σε 8.400, προς το τέλος της δεύτερης θητείας του. Ο διάδοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 14.000 το 2017. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε τη σταδιακή αποδέσμευση των ΗΠΑ και πλέον απομένουν στο Αφγανιστάν μόνο 2.500 στρατιώτες.

Oi Ταλιμπάν δεν βλέπουν τους εαυτούς ως αντάρτες αλλά ως μια δύναμη εξουσίας εν αναμονή. Αυτοαποκαλούνται “Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν” τίτλο τον οποίο διατηρούσαν από το 1996 που ανήλθαν στην εξουσία μέχρι την ανατροπή τους την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για να βάλει τέλος στον πόλεμο, η κυβέρνηση του Τραμπ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων πριν από την 1η Μαΐου, υπό τον όρο ότι οι αντάρτες θα εμποδίζουν στο μέλλον οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί από τα εδάφη που ελέγχουν εκείνοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Αμερικής που συντονίστηκαν από τη χώρα αυτή.

Ο Μπάιντεν είχε υπαινιχθεί εδώ και εβδομάδες ότι θα άφηνε την προθεσμία να παρέλθει, και καθώς περνούσαν οι μέρες, κατέστη σαφές ότι η ομαλή αποχώρηση των υπολειπόμενων 2.500 στρατευμάτων θα ήταν δύσκολη και απίθανη ως τότε. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μόνες αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα είναι εκείνες που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των διπλωματών στη χώρα, ο αριθμός των οποίων δεν είχε ακόμη αποφασιστεί.

Πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει τα 1.100 μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας που παραμένουν ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν από τις 4 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Έκκληση από 13 υπουργούς Εξωτερικών στο Ισραήλ για τη Ράφα

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα