ΑΘΗΝΑ
08:54
|
20.04.2024
Η Μινεάπολη νιώθει δικαίωση, ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για “βήμα μπροστά” – Όλες οι αντιδράσεις για την ιστορική ετυμηγορία των 12 ενόρκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοχος για τις κατηγορίες της ακούσιας δολοφονίας δευτέρου βαθμού, δολοφονίας τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονίας κρίθηκε ο λευκός πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο δολοφόνος του 46χρονου Αφροαμερικανού πολίτη της Μινεάπολης, Τζορτζ Φλόιντ, πριν από έναν χρόνο.

Ο 45χρονος Ντέρεκ Σόβιν είναι ο αστυνομικός που κάμερες κλειστού κυκλώματος και κινητά τηλέφωνα πολιτών κατέγραψαν να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του ακινητοποιημένου με χειροπέδες στον δρόμο Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο. Το “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” του Τζορτζ Φλόιντ δεν συγκίνησε ποτέ τον 45χρονο πρώην αστυνομικό. Το βίντεο και τα τελευταία λόγια του θύματος πυροδότησαν ένα κύμα παγκόσμιων διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Οι 12 ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από 24 ώρες για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους. Η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν διήρκησε τρεις εβδομάδες. Ο αστυνομικός θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του.

Επιτέλους μπορούμε να αναπνεύσουμε

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Μινεάπολης για να ακούσει την απόφαση των 12 ενόρκων. Στο άκουσμα της καταδίκης και για τις τρεις κατηγορίες  ο κόσμος πανηγύρισε, ένιωσε δικαίωση, κάποιοι δάκρυσαν από συγκίνηση, από χαρά. “Επιτέλους μπορούμε να αναπνεύσουμε”, λέει η Αλίσια Γουάιτφιλντ, κάτοικος Μινεάπολης στο BBC, “τώρα μπορεί να ξεκινήσει η περίοδος της επούλωσης γνωρίζοντας ότι η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας”, πρόσθεσε.

Το δεύτερο σημείο συγκέντρωσης πολλών πολιτών της Μινεάπολης χθες ήταν κοντά στο εμπορικό κατάστημα Cup Foods, στον τόπο που ξεψύχησε ο Τζορτζ Φλόιντ κατηγορούμενος για κατοχή ενός πλαστού 20δόλαρου. Ακόμα και στο γνωστό για τις συντηρητικές του απόψεις κανάλι Fox News ο παρουσιαστής Γκρεγκ Γκάτφιλντ επιδοκίμασε την καταδίκη του Σόβιν λέγοντας όμως “πως ίσως να μην είναι ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες”. “Κι εγώ ήθελα μια ετυμηγορία που θα κρατούσε τη χώρα μας μακριά από τις φλόγες της οργής”, σχολίασε ο Γκάτφιλντ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, Μπεν Κραμπ, χαρακτήρισε την ετυμηγορία ως μια νίκη-ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για μεταρρυθμίσεις στις αστυνομικές δυνάμεις και στον τρόπο που αυτές αντιμετωπίζουν τις μειονότητες.

Αντιδράσεις μετά την ετυμηγορία


Τζο Μπάιντεν:  “Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο. “Ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας. Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα φέρει πίσω τον αδελφό και πατέρα Τζορτζ Φλόιντ, μπορεί να γίνει σημείο καμπής, να φέρει σημαντική αλλαγή”, πρόσθεσε καλώντας τους Αμερικανούς να ενωθούν στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

Κάμαλα Χάρις: “Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη, αλλά η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά”, τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καλώντας τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Κιθ Έλισον, Γενικός Εισαγγελέας Μινεάπολης: “Ως επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής ζήτησα χρόνο και υπομονή για να αξιολογηθούν όλα τα γεγονότα, να συγκεντρωθούν οι αποδείξεις για να καταδικαστεί ο υπεύθυνος της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η μακρά και επίπονη δουλειά σήμερα έφτασε στο αποκορύφωμά της. Δεν θα το αποκαλούσα αυτό που έγινε απόδοση δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη εμπεριέχει πραγματική αποκατάσταση. Ωστόσο, είναι ένας καταλογισμός ευθύνης και είναι ένα πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη”.

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα: “Για έναν ολόκληρο χρόνο ο βίαιος θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ κινητοποίησε όλο τον κόσμο – ενέπνευσε τοιχογραφίες, πορείες, πυροδότησε συζητήσεις σε σπίτια για μια νέα νομοθεσία. Αλλά ένα ερώτημα έμενε αναπάντητο: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη; Τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση πήραμε μια απάντηση. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, γνωρίζουμε ότι η πραγματική δικαιοσύνη είναι κάτι παραπάνω από μία ετυμηγορία, σε μία δίκη. Η πραγματική δικαιοσύνη απαιτεί να αποδεχθούμε ότι οι Αφροαμερικανοί πολίτες αντιμετωπίζονται κάθε μέρα διαφορετικά”.

Ομοσπονδία Αστυνομίας της Μινεάπολης: “Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτήν την υπόθεση και σεβόμαστε την ετυμηγορία. Πρέπει να σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση, η ψηφοθηρία. Να σταματήσουν οι διχαστικές δηλώσεις για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Μινεάπολη”.

Αιδεσιμότατος ακτιβίστρια, δρ. Τζάκι Λιούις: “Δεν είναι δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη θα ήταν ένας ζωντανός Τζορτζ δίπλα στην οικογένειά του, ακόμα να αναπνέει. Είναι καταλογισμός ευθύνης σε ένα απεχθές έγκλημα που καταγράφηκε από κάμερα. Σήμερα αναπνέουμε λίγο καλύτερα. Τα μάτια μας θα δακρύσουν, οι ψυχές μας θα νιώσουν ανακούφιση. Τώρα ζητούμε την αλλαγή: Να γνωρίζουν κάποιοι ότι οι ευθύνες αποδίδονται  και ίσως λέω ίσως να πειστούν όλοι ότι οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν”.  

Φιλονίς Φλόιντ: Είναι μνημειώδες. Είναι μια ιστορική στιγμή. Τελικά υπάρχει δικαιοσύνη και για τους Αφροαμερικανούς και για όλους τους έγχρωμους πολίτες.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα