ΑΘΗΝΑ
21:18
|
29.07.2021
Οι απομιμήσεις κατασχέθηκαν, επτά συνελήφθησαν και κανείς που τα έλαβε δεν παρουσίασε πρόβλημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά η Pfizer αναγνωρίζει ότι κυκλοφορούν στην αγορά πλαστές δόσεις του εμβολίου της, οι οποίες μάλιστα διατίθενται προς πώληση έναντι έως και 1.000 δολαρίων η μία. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι κανείς εκ των εμβολιασθέντων με τα εμβόλια-απάτη δεν φαίνεται να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Δημοσίευμα στην αμερικανική “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” (Wall Street Journal) αναφέρει ότι αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός επιβεβαιώνει πως τα εμβόλια που έχουν κατασχεθεί σε Μεξικό και Πολωνία είναι απομιμήσεις.

Στο Μεξικό, φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού εντοπίστηκαν σε φορητά ψυγεία για μπίρες και κίνησαν τις υποψίες των αρχών λόγω των πλασματικών ημερομηνιών λήξης και του αριθμού των παρτίδων. Περίπου 80 άτομα πλήρωσαν έως και 1.000 δολάρια για τις fake δόσεις, οι οποίες σύμφωνα με την WSJ περιείχαν αποσταγμένο νερό. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι έξι άτομα συνελήφθησαν στο Μεξικό σε σχέση με την εν λόγω απάτη διάθεσης εμβολίων στη μαύρη αγορά. Κανένα από εμβόλια που πουλήθηκαν δεν έχει συνδεθεί με περιστατικό εμφάνισης παρενεργειών ή άλλων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Στην Πολωνία, το υγρό που κατασχέθηκε ήταν καλλυντικό κάποιου είδους, πιθανόν κρέμα κατά των ρυτίδων, επισήμανε η αμερικανική φαρμακευτική. “Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι μέσα στο σημερινό κλίμα, χάρη στην ευκολία και το εύρος του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, καταγράφεται αύξηση της απάτης, των απομιμήσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα εμβόλια και τα φάρμακα για την COVID-19”, δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Στην Πολωνία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός ατόμου για απάτη όταν απροσδιόριστος αριθμός πλαστών φιαλιδίων βρέθηκε στο διαμέρισμά του. Οι αρχές της Πολωνίας, όπως αναφέρει το RT News, επενέβησαν πριν οι απομιμήσεις πωληθούν.

Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον εντοπισμό πλαστών εμβολίων της Pfizer στο Μεξικό και το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν ακόμα στην περιφέρεια. Εκτός από τον ΠΟΥ και η Ιντερπόλ έχει προειδοποιήσει για εγκληματικές ομάδες που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την υγειονομική κρίση για ίδιο όφελος πουλώντας μέσω του διαδικτύου είτε εμβόλια απομιμήσεις είτε “φάρμακα” κατά της νόσου Covid-19.

Η Pfizer εξέτασε τις φιάλες και διαπίστωσε ότι δεν περιείχαν το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech. “Έχουμε πολύ περιορισμένη προσφορά, που θα μεγεθυνθεί καθώς θα αυξάνουμε την παραγωγή μας και καθώς άλλες εταιρείες θα εισέρχονται στην αγορά του εμβολίου. Στο μεταξύ, παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία σε κακοποιούς”, δήλωσε στη WSJ ο Λεβ Κούμπιακ, στέλεχος της Pfizer αρμόδιο για θέματα ασφάλειας. Το Μεξικό παράλληλα ελέγχει τις υποτιθέμενες 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik-V, που κατασχέθηκαν τον περασμένο μήνα μέσα σε ιδιωτικό αεροσκάφος που αναχωρούσε για την Ονδούρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανησυχία στον ΠΟΥ από την αύξηση κρουσμάτων σε Μέση Ανατολή και Ασία

Στο πλευρό του Τυνήσιου προέδρου το μεγαλύτερο μέρος του λαού

Στα 2.696 τα κρούσματα, 9 θάνατοι και 157 διασωληνωμένοι

Κυβερνητικές ευθύνες στη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Γκαλιζία βλέπει ανεξάρτητη έρευνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα