ΑΘΗΝΑ
22:57
|
26.04.2024
Τα παιδιά της Αφρικής πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους για να αποφευχθεί μία «χαμένη γενιά»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την επιστροφή των παιδιών της Αφρικής στο σχολείο εργάζονται Αφρικανοί αξιωματούχοι, προκειμένου «να μην χαθεί ακόμη μία γενιά» και να ανταποκριθεί η χώρα στη δέσμευσή της για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας έως το 2025. Το κλείσιμο του σχολείου, που συνοδεύτηκε από απώλεια εισοδήματος, όξυνση της φτώχειας και περιορισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ανάγκασε τα παιδιά σε ολόκληρη την ήπειρο να εργαστούν: σε μεταλλεία χρυσού στο Μαλί, στις φυτείες κακαόδενδρων στην Ακτή Ελεφαντοστού και ως πλανόδιοι πωλητές στους δρόμους της Ουγκάντα.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί μια γενιά» δήλωσε  στο Thomson Reuters Foundation News η Cynthia Samuel-Olonjuwon, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την Αφρική. «Αν δεν φροντίζουμε τα παιδιά, αν δεν τα εξοπλίσουμε, αν δεν τα εξειδικεύσουμε και δεν τα προετοιμάσουμε, τότε δεν πρόκειται να είναι χρήσιμα στην αγορά εργασίας» σημείωσε. «Η παροχή συνθηκών αξιοπρεπέστερης εργασίας για ενήλικες αποτελεί επίσης κορυφαία προτεραιότητα προκειμένου να αναχαιτιστεί η παιδική εργασία στην Αφρική, όπου περίπου το 85% της απασχόλησης εντοπίζεται στην παραοικονομία» τόνισε.

Τα παιδιά συχνά διδάσκονται να εργάζονται στο σπίτι και στο αγρόκτημα για να γίνουν υπεύθυνα, ωστόσο αυτός ο θετικός στόχος ενδέχεται να οδηγήσει σε εκμετάλλευση, τονίζουν οι ειδικοί για τα δικαιώματα των παιδιών. «Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά προκειμένου τα κράτη μέλη στην Αφρική να αναγνωρίσουν ότι η παιδική εργασία είναι ένα πρόβλημα και ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της παιδικής εργασίας και της κοινωνικοποίησης» σημειώνει η Samuel-Olonjuwon. «Είμαι τόσο χαρούμενη που έχει γίνει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορη και ελπίζω ότι το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε μόνο τέσσερα χρόνια έως το 2025 θα μας ωθήσει πραγματικά να δράσουμε» δήλωσε. 

Ο αριθμός των παιδιών-εργατών παγκοσμίως μειώθηκε σημαντικά στα 152 εκατομμύρια παιδιά από τα 246 εκατομμύρια του 2000, ωστόσο ο ΟΗΕ φοβάται ότι η πανδημία θα αναστρέψει αυτό το κέρδος. Με ένα στα πέντε παιδιά να εργάζονται, η Αφρική είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από την ανήλικη εργασία και φιλοξενεί σχεδόν το ήμισι των παιδιών-εργατών στον κόσμο, περίπου 72 εκατομμύρια παιδιά.

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει το 2021 ως το διεθνές έτος για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται επείγουσα και συγκροτημένη δράση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του τερματισμού της παιδικής εργασίας έως το 2025.

«Πολλά παιδιά – εργάτες θα χρειαστούν υποστήριξη για να επιστρέψουν στην σχολική τάξη, όπως νυχτερινά σχολεία, κοινωνική βοήθεια και δωρεάν σχολικά γεύματα», δήλωσε η Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης, Amira El Fadil. «Τα προγράμματα σχολικής σίτισης αντιμετωπίζουν έμμεσα το ζήτημα της παιδικής εργασίας» ανέφερε η El Fadil, της οποίας η εργασία επικεντρώνεται στην υγεία, τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και την κοινωνική ανάπτυξη.

«Σε ορισμένες χώρες το φαγητό  δεν αντιστοιχεί μόνο στα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο, αλλά και στις οικογένειες» είπε και προσέθεσε πως τέτοια προγράμματα έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα κατά το παρελθόν στην αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας στην Αφρική.

Περίπου το 85% των παιδιών της Αφρικής εργάζονται στη γεωργία, κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το δεκαετές σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, που εγκρίθηκε πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα