ΑΘΗΝΑ
11:20
|
25.04.2024
105 τραυματίες και πάνω από 50 συλλήψεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών υπερεθνικιστών Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την επίθεση κατά των Παλαιστινίων το βράδυ της Πέμπτης. Πάνω από 50 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια έντονων συγκρούσεων στην πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent.gr, ενώ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας τραυματίστηκαν περισσότερα από 105 άτομα, όπως μεταφέρουν γιατροί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Σύμφωνα με το imemc.org, 21 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και παραμένουν σε μέτρια έως σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε με πραγματικά πυρά στο κεφάλι από την ισραηλινή αστυνομία, και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Την επίθεση διοργάνωσε κατά το ίδιο δημοσίευμα η δεξιά ισραηλινή ομάδα Lehava, με στόχο της «αποκατάσταση της εβραϊκής αξιοπρέπειας σπάζοντας τα μούτρα των Αράβων». Η βία ξέσπασε σε μία από τις εισόδους στα τείχη της Παλαιάς Πόλης το βράδυ της Πέμπτης, όταν εκατοντάδες ακροδεξιοί υπερεθνικιστές Ισραηλινοί, πολλοί εξ αυτών νέοι και φανατισμένοι, που διαδήλωναν φωνάζοντας «θάνατο στους Άραβες» και κουνώντας πανό που έγραφαν «θάνατος σε τρομοκράτες» συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιών για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πορεία να κατευθυνθεί προς τις παλαιστινιακές γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ μια άλλη ομάδα προσπάθησε να αντισταθεί στους δεξιούς επιτιθέμενους στην πύλη Nablus, μια από τις εισόδους στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Ωστόσο οι ακροδεξιοί κατευθύνθηκαν προς την παλαιστινιακή γειτονιά του Σεΐχ Τζαρά, όπου έκοψαν ελαστικά αυτοκινήτων δεκάδων οχημάτων στην οδό Al-Mutran και σημειώθηκαν συγκρούσεις, με την έφιππη αστυνομία να επιχειρεί να τους χωρίσει. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ανθρώπων που δέχθηκαν επίθεση συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με το imemc.org Παλαιστίνιοι προσκυνητές που κατευθύνονταν προς το Τζαμί al-Aqsa για να προσευχηθούν.

Η αστυνομία είπε ότι όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στη γειτονιά του Σέιχ Τζαρά της ανατολικής Ιερουσαλήμ, αποκλείστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, που σφράγισαν την περιοχή προκειμένου «να εμποδίσουν την περαιτέρω σύγκρουση των αντίπαλων πλευρών». Αργότερα οι διαδηλωτές  αντέδρασαν δημιουργώντας οδοφράγματα και εκτοξεύοντας μολότοφ, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας διέσχισαν την οδό Σουλτάν Σουλεϊμάν κατά μήκος των τειχών της Παλαιάς Πόλης ψεκάζοντας με skunk water και δακρυγόνα και χαλύβδινες σφαίρες για να διαλύσουν τα πλήθη και συνέλαβαν διαδηλωτές. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αμάχων και αντιδιαμαρτυρομένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 105 Παλαιστινίων. 

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz, στη διαδήλωση που διοργανώθηκε μέσω ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπλέκεται ο δεξιός Ισραηλινός νομοθέτης Itamar Ben-Gvir. Μεταξύ των μηνυμάτων που αντάλλαξαν οι διαδηλωτές αναφέρεται ότι οι Άραβες (που σημαίνει Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ) πρέπει να απαγχονιστούν και ένα μέλος έγραφε χαρακτηριστικά «καίμε τους Άραβες σήμερα, οι μολότοφ βρίσκονται ήδη πάνω τους».

Η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία όπου το 2014 ο 16χρονος Mohammad Abu Khdeir απήχθη από μια συμμορία δεξιών φανατικών Ισραηλινών, βασανίστηκε, περιλούστηκε με βενζίνη και κάηκε μέχρι θανάτου, σε μια βάναυση δολοφονία υποκινούμενη από τον αντιαραβικό ρατσισμό των επιτιθέμενων.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τις αρχές του Ραμαζανιού στις 13 Απριλίου, με τους Παλαιστινίους να καταγγέλλουν ότι η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν τις συνηθισμένες βραδινές συγκεντρώσεις τους έξω από την Πύλη της Δαμασκού, ένα ιστορικό ορόσημο στη βόρεια πλευρά της Παλιάς Πόλης, όταν έληξε η  νηστεία τους.

Η ισραηλινή αστυνομία υπερασπίστηκε την απόφαση για τον αποκλεισμό της περιοχής κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, λέγοντας ότι το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στον κύριο ισλαμικό χώρο προσευχής στην Παλαιά Πόλη.

«Δεδομένου ότι η Πύλη της Δαμασκού είναι ο κύριος τρόπος για να φτάσετε και να εισέλθετε στην Παλιά Πόλη, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιτόπιες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα για την πρόληψη προστριβών, βίας και αντιπαράθεσης και για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε. 

Σημειώνεται πως υπήρξε επίσης μια εβδομάδα βίαιων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων της κεντρικής Ιερουσαλήμ, μετά την εμφάνιση βίντεο στην εφαρμογή Tik Tok που απεικονίζουν Παλαιστίνιους να επιτίθενται σε υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους στην περιοχή της Πύλης της Δαμασκού.

Ο Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Mohammad Shtayyeh καταδίκασε τις επιθέσεις των Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών ως «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία με στόχο τον Ιουδαϊσμό της Ιεράς Πόλης, την επιβολή ψευδών γεγονότων σε αυτήν και τη βλάβη των ιερών». Με δήλωσή του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάσουν αυτές τις επιθέσεις και να εργαστούν για την παροχή διεθνούς προστασίας στους πολίτες της Ιερουσαλήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα