ΑΘΗΝΑ
02:31
|
19.04.2024
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο "Vacunagate" διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο “Vacunagate” διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, έξι μήνες αφότου εμβολιάστηκε πρόωρα, όπως κατηγορείται.

“Παρά τις προφυλάξεις μας (…) η σύζυγός μου και εγώ είμαστε θετικοί” ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο κ. Βισκάρα μέσω Twitter. Η οικογένειά μου έχει τεθεί σε απομόνωση. Δεν μειώνουμε την επαγρύπνησή μας” πρόσθεσε.

Στον πρώην πρόεδρο απαγορεύτηκε από το περουβιανό Κογκρέσο να αναλαμβάνει πολιτικά αξιώματα, επειδή είχε λάβει τον Οκτώβριο, χωρίς να το δικαιούνται, τις δύο δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm για τον νέο κορονοϊό. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβει την έδρα βουλευτή που κέρδισε πρόσφατα.

Ο Μαρτίν Βισκάρα, 58 ετών, ενεπλάκη στο σκάνδαλο που βαπτίστηκε “Vacunagate”. Τον Φεβρουάριο, αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα 470 προσώπων εμβολιάστηκε μυστικά για τον νέο κορονοϊό πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης. Το σκάνδαλο, που προκάλεσε οργή στη χώρα, οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Υγείας Πιλάρ Μασέτι και της υπουργού Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε.

Ο Βισκάρα αρνείται ότι εμβολιάστηκε χωρίς να το δικαιούται. Διαβεβαιώνει ότι ο αδελφός του, η σύζυγός του και ο ίδιος συμμετείχαν εθελοντικά σε κλινική δοκιμή του εμβολίου, πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στο Περού.

Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει εξάλλου να είναι αντιμέτωπος με ποινική έρευνα που αφορά κατηγορίες περί διαφθοράς, υπόθεση που ανάγεται στην περίοδο που ήταν κυβερνήτης στην περιφέρεια Μοκέγουα, στο νότιο Περού, από 2011 ως το 2014. Ο Βισκάρα κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 636.000 δολάρια. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ανυπόστατες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κογκρέσο τον απομάκρυνε από το αξίωμα του αρχηγού του κράτους τον Νοέμβριο του 2020. Η καθαίρεση του είχε πυροδοτήσει τότε βίαιες διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι εκατό.

Το Περού έχει περάσει από μια σειρά πολιτικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αστάθεια στο πολιτικό σύστημα.

Με την εκλογή νέου προέδρου, που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, το Περού επιδιώκει να ξεπεράσει το πολιτικό χάος που σκιάζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί τον Φρανσίσκο Σαγάστι που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2020 μετά την καθαίρεση του Μαρτίν Βισκάρα.

Το Περού έχει επίσης πληγεί σοβαρά από την πανδημία Covid-19. Είναι η χώρα στη Νότια Αμερική με τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.  

Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους μετά από το σκληρό λοκντάουν που έκλεισε τις επιχειρήσεις και παρέλυσε τον τουριστικό τομέα. Από τις αρχές της πανδημίας, περισσότεροι από 59.440 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19, ενώ 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και άλλα πέντε εκατομμύρια οδηγήθηκαν στη φτώχεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα