ΑΘΗΝΑ
02:08
|
31.07.2021
Κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν για συσσώρευση του εμβολίου τη στιγμή που άλλες χώρες το έχουν ανάγκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μοιραστούν έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca, μόλις αυτές θα είναι διαθέσιμες. Οι δόσεις θα είναι έτοιμες για εξαγωγή εντός των επόμενων μηνών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ασφάλειας του εμβολίου από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Οι ΗΠΑ έχουν αποθέματα του εμβολίου της AstraZeneca παρά το γεγονός  ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τη χρήση του στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

“Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προς όφελος άλλων χωρών, όταν γίνουν διαθέσιμες”, ανέφερε με tweet του ο Άντι Σλάβιτ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις ότι η Ουάσινγκτον συσσωρεύει δόσεις εμβολίων χωρίς να τις χρησιμοποιεί. “Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα πολύ λίγες διαθέσιμες. Δεν σπαταλήθηκε χρόνος”, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να “σχεδιάζει” αυτό το μέτρο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, υποσχόμενη να δώσει λεπτομέρειες “στο εγγύς μέλλον” σχετικά με το ποιες χώρες θα επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια.

“Πριν αποσταλούν οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από τις ΗΠΑ, ο FDA (σ.σ. αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων) θα επιβεβαιώσει ότι αυτές οι δόσεις πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας”, είπε η Τζεν Ψάκι. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη ανακοινώσει συμφωνίες για την αποστολή 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στο Μεξικό και 1,5 εκατομμυρίων στον Καναδά. Η κρίση στην Ινδία ήταν ένας επίσης παράγοντας που αύξησε τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για να διαθέσει τα αχρησιμοποίητα αποθέματα εμβολίων που διαθέτει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δεσμεύτηκε για μια έκτακτη βοήθεια σε “αποθέματα οξυγόνου, εμβόλια και άλλο ιατρικό υλικό” για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην ασιατική χώρα.

Μόνο τρία εμβόλια είναι προς το παρόν εγκεκριμένα στις ΗΠΑ: αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Αλλά εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca έχουν παρασκευαστεί στη χώρα, όπου δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν το 53% των Αμερικανών πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που αγνόησαν τη βία σε βάρος της 31χρονης στη Δάφνη

Πιέσεις Τραμπ για ανατροπή του αποτελέσματος στις εκλογές του Νοέμβρη

Το Ιράν βλέπει πίσω από την επίθεση στο τάνκερ το Ισραήλ

Chango Bastia: “Haiti remains a colony of the USA”

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα