ΑΘΗΝΑ
06:02
|
17.05.2024
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγορεί τα πλοία της Τεχεράνης για "μη ασφαλή" συμπεριφορά στα ύδατα του Κόλπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έριξε προειδοποιητικά πυρά αφού τρία πλοία του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGCN) πλησίασαν άλλο αμερικανικό περιπολικό σκάφος στον Περσικό Κόλπο.

“Τα αμερικανικά πληρώματα έστειλαν πολλαπλές προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου και μεγαφώνων, αλλά τα πλοία του IRGCN συνέχισαν τους ελιγμούς τους σε κοντινή απόσταση”, υπογραμμίζεται.

“Το πλήρωμα του Firebolt έπειτα έριξε προειδοποιητικές βολές και τα πλοία του IRGCN απομακρύνθηκαν σε ασφαλή απόσταση από τα αμερικανικά πλοία”, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της “Wall Street Journal” που έγινε γνωστή τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04), Αμερικανικά πλοία παρενοχλήθηκαν, στις αρχές Απριλίου, από σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγορεί γενικότερα τα πλοία της Τεχεράνης για “μη ασφαλή” συμπεριφορά στα ύδατα του Κόλπου.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τρία πολεμικά σκάφη και ένα πλοίο υποστήριξης που ονομάζεται Harth 55 “επιτέθηκαν σε δύο πλοία Ακτοφυλακής ενώ περιπολούσαν διεθνή ύδατα στο νότιο τμήμα του Περσικού Κόλπου”.

Μιλώντας την Τρίτη, η Διοικητής Ρεμπέκα Ρίμπαριτς, εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου, δήλωσε στο Associated Press ότι υπήρξαν δύο περιστατικά “μη ασφαλών ελιγμών” από το Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, το πλοίο Wrangell έπρεπε να καταφύγει σε αμυντικούς ελιγμούς για να αποφύγει τη σύγκρουση.

“Τα πληρώματα των ΗΠΑ εξέδωσαν πολλές προειδοποιήσεις”
συνέχισε η Ρίμπαριτς, τονίζοντας ότι τα ιρανικά πλοία συνέχισαν τους “μη ασφαλείς ελιγμούς”.

Πρόσθεσε ότι το ιρανικό πλοίο τελικά απομακρύνθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες από την έκδοση προειδοποιήσεων, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες ως “μη ασφαλείς και μη επαγγελματικές”.

Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τον πρόεδρο να ενεργεί ως δεύτερος διοικητής.

Τα περιστατικά πραγματοποιήθηκαν εν μέσω ασαφών προοπτικών σχετικά με τις διαπραγματευσεις για την επιστροφή τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ιράν στη Διεθνή Συμφωνία της Βιέννης του 2015 για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) και την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων στο Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα