ΑΘΗΝΑ
08:28
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται για έναν νέο γύρο διεθνούς πίεσης ενάντια στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε ακόμη μία φορά ότι η Ουάσινγκτον θα εντείνει την πίεση προς το Καράκας και την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε “η Βενεζουέλα να μπορέσει να επιστρέψει ειρηνικά στη δημοκρατία”.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή, τόσο για την ανακούφιση των δεινών του λαού της Βενεζουέλας όσο και για την άσκηση πίεσης στο καθεστώς, ώστε η χώρα να επιστρέψει ειρηνικά στη δημοκρατία” δήλωσε στην 51η διάσκεψη για τη Λατινική Αμερική.

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν “θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού”.

Τέλος, κάλεσε τους εταίρους να παροτρύνουν την κυβέρνηση της Αϊτής να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές έως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και την κυβέρνηση της Νικαράγουας να μεταρρυθμίσει το εκλογικό της σύστημα.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται για έναν νέο γύρο διεθνούς πίεσης στο Καράκας, συνεχίζει να αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως “προσωρινό πρόεδρο” της Βενεζουέλας, θέση που υιοθέτησε, για πρώτη φορά το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ καθώς και μια σειρά συμμάχων των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, στην πρώτη του επικοινωνία με τον Γκουαϊδό, ο Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να “αυξήσει την πίεση” κατά του Νικολάς Μαδούρο και ότι θα συνεχίσει να “πιέζει για μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση” στη χώρα.

Η Βενζουέλα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, υπό τη σκιά των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ που επιδιώκουν την απομάκρυσνη από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, ζει την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της έπειτα από επτά συνεχόμενα έτη ύφεσης.

Επισημαίνεται πως ως αποτέλεσμα των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων από το 2014 έως το 2020, η Βενεζουέλα έχασε το 98,6% όλων των εσόδων από εισροές ξένου συναλλάγματος, ενώ οι πληρωμές του κρατικού πετρελαϊκού φορέα PDVSA στην κεντρική τράπεζα της χώρας, τα τελευταία επτά χρόνια, μειώθηκαν από 56,609 δισεκατομμύρια δολάρια σε 73,4 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα