ΑΘΗΝΑ
15:12
|
19.04.2024
Κατηγορεί ενόρκους και εισαγγελείς για σοβαρά παραπτώματα και μεροληψία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο λευκός πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, υπέβαλε μέσω του δικηγόρου αίτημα για τη διενέργεια νέας δίκης. Σε μια σειρά αιτήσεων που κατατέθηκαν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ, ο δικηγόρος του Σόβιν, Έρικ Νέλσον δήλωσε ότι ο πελάτης του στερήθηκε μιας δίκαιης δίκης καταλογίζοντας ευθύνες για σοβαρά παραπτώματα σε εισαγγελείς και στο σώμα των ενόρκων.

Ο δικηγόρος Έρικ Νέλσον αναφέρει στα έγγραφα που κατατέθηκαν στον δικαστή της Μινεάπολης πως ο εντολέας του στερήθηκε μιας αμερόληπτης ακροαματικής διαδικασίας εξαιτίας της δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεσή του πριν καταλήξει στα δικαστήρια.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η κατάθεση αιτήματος για νέα δίκη είναι μια συνήθης και αναμενόμενη πρακτική μετά από μια καταδικαστική απόφαση.

Πριν από δύο εβδομάδες ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για όλες τις εις βάρος του κατηγορίες για τον φόνο του Φλόιντ κατά τη σύλληψή του πέρυσι, όταν τον ακινητοποίησε κρατώντας το γόνατό του πάνω στον λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά. Στις 20 Απριλίου, το 12μελες σώμα ενόρκων έκρινε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε έπειτα από τρεις εβδομάδες καταθέσεων από 45 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων αυτόπτων μαρτύρων του φόνου του Φλόιντ, αστυνομικών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Έρικ Νέλσον η ακροαματική διαδικασία ήταν “τόσο διάτρητη και μεροληπτική που ισοδυναμεί με ζητήματα δομικού χαρακτήρα της διαδικασίας”. Επιπλέον ο δικαστής κατηγορείται για σοβαρά λάθη και η εισαγγελική αρχή για εκφοβισμό των μαρτύρων.

Δημοσίευμα των “New York Times” (Νιου Γιορκ Τάιμς) επικαλούμενο νομικούς αναφέρει ότι είναι απίθανο να αλλάξει η απόφαση του σώματος των ενόρκων εξαιτίας του όγκου των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν για την υπόθεση κατά τη διάρκεια της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν. Η ανακοίνωση της καταδικαστικής ποινής θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα