ΑΘΗΝΑ
21:23
|
19.04.2024
H επίσκεψη Μπλίνκεν στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς, λέει ο Λεοντίντ Πασέτσνικ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε χθες βράδυ στο Κίεβο σε μια επίσκεψη-επίδειξη στήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα εκφράσει για άλλη μία φορά την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στο Κίεβο να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, λίγες μέρες μετά την απόλυση του μεταρρυθμιστή επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για την “ακλόνητη στήριξη” της αμερικανικής κυβέρνησης στον Ζελένσκι τον Απρίλιο, με φόντο την αναζωπύρωση του μετώπου στην περιοχή Ντονμπάς και την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα. Σήμερα θα “επιβεβαιώσει εκ νέου την ακλόνητη αμερικανική υποστήριξη για την ουκρανική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα”, σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της στα ουκρανικά σύνορα στις 22 Απριλίου, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενδεχομένως τον Ιούνιο.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ένταξης της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

“Βλέπουμε αυτήν την επίσκεψη ως μια ένδειξη εξαιρετικά ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής υβριδικής επιθετικότητας”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Γιεβένι Γιενίν πριν την άφιξη του Μπλίκεν.

Η Ουάσινγκτον υπήρξε ο πιο ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ντονμπάς.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Κιέβου δοκιμάστηκαν το 2019 όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διερευνήσει τον Μπάιντεν και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ στην Ουκρανία και η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση Ζελένσκι αναφορικά με την απόλυση του Αντρέι Κομπολίεφ από επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz.

H επίσκεψη Μπλίνκεν στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς

Η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουκρανία στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς, επεσήμανε ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεοντίντ Πασέτσνικ.

“Θα θέλαμε να επικρατήσει η κοινή λογική. Και φυσικά, θέλουμε (σ.σ. οι ΗΠΑ) να καλέσουν τους υφισταμένους τους -τον Ζελένσκι και όλη την ουκρανική ελίτ- να σταματήσουν τον πόλεμο στο Ντονμπάς και τις εχθροπραξίες, για να επιτευχθεί ειρήνη και να επιλυθούν οι συγκρούσεις στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ, μέσω ειρηνικών μέσων. Ωστόσο, είμαι σίγουρος για το αντίθετο σενάριο” είπε ο Πασέτσνικ στο Sputnik.

Η ειρήνη στο Ντονμπάς δεν “είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως εργαλείο κατά της Ρωσίας.

“Ο μόνος που επωφελείται από αυτή την κατάσταση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η μόνη πλευρά που επωφελείται από τον πόλεμο στην περιοχή…. Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, οι αποκαλούμενοι σπόνσορες της ουκρανικής ηγεσίας, σπρώχνουν την Ουκρανία να εξαπολύσει εχθροπραξίες στο Ντονμπάς” κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα