ΑΘΗΝΑ
04:43
|
08.05.2024
Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ήταν ο μόνος χωρίς μάσκα – Ζήτησε και “συγγνώμη” για τον εμβολιασμό του με μη εγκεκριμένο εμβόλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, έδωσε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσα άτομα δεν φορούν τις προστατευτικές μάσκες σωστά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την ειδική κυβερνητική ομάδα δράσης για τη νόσο Covid-19. Στη συνεδρίαση αυτή ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ήταν ο μόνος που δεν φορούσε μάσκα.

Ο Ροντρίγο Ντουτέρτε είπε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής: “Οι εντολές μου προς την αστυνομία είναι σαφείς για όσους δεν φορούν τις μάσκες σωστά. Θα συλλαμβάνονται, θα κρατούνται και θα ανακρίνονται”. Η εντολή περιλαμβάνει τα άτομα που δεν φορούν καθόλου την προστατευτική για τον κορονοϊό μάσκα, που δεν τη φορούν σωστά αλλά και όσους την έχουν κάτω από τη μύτη. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα δεν λαμβάνονται “για εμένα”, δεν λαμβάνονται “για εσάς” αλλά για “το συμφέρον της χώρας, για να μην μολύνετε κανέναν και να μην μολυνθείτε”.

Η τιμωρία για τους συλληφθέντες παραβάτες της μάσκας δεν είναι ακόμα σαφής. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, Χάρι Ροκ, δήλωσε ότι βάσει της νέας οδηγίας οι παραβάτες θα κρατούνται για τουλάχιστον 12 ώρες χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο διοικητής της αστυνομίας έχουν ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων της τάξης να επιβάλουν πρόστιμα ή κοινωνική εργασία στους παραβάτες, αντί να τους συλλαμβάνουν, μετά τον θάνατο ενός άνδρα τον οποίο αστυνομικοί ανάγκασαν να κάνει 100 κάμψεις επειδή παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των Φιλιππίνων καταφεύγει σε μια τόσο σκληρή προσέγγιση εναντίον των ατόμων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Το περασμένο έτος είχε ζητήσει από τις αρχές να πυροβολούν επί τόπου όποιον προκαλούσε προβλήματα ή δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες του λοκντάουν.

Η διαταγή για τις μάσκες χωρίς ο ίδιος να τη φοράει δεν ήταν το μόνο πρόσφατο ατόπημα του προέδρου των Φιλιππίνων. Ο Ροντρίγο Ντουτέρτε εμβολιάστηκε με εμβόλιο που ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή φαρμάκων της χώρας ούτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναγκάστηκε να ζητήσει “συγγνώμη”.

Συγκεκριμένα έλαβε μία από τις 1.000 δόσεις του εμβολίου  Sinopharm που δώρισε η πρεσβεία της Κίνας στις Φιλιππίνες. Ο Ροντρίγο Ντουτέρτε απολογήθηκε για το λάθος του και ζήτησε από την κινεζική πρεσβεία στο μέλλον να δωρίζει μόνο το εμβόλιο της Sinovac, το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο για χρήση στη χώρα του. Πάντως τόσο το εμβόλιο της Sinopharm όσο και της Sinovac αναμένεται εντός της εβδομάδας να εγκριθούν για χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα